Бойко Борисов: Всеки един от министрите носи персонална отговорност за назначенията

В една действително сложна коалиция, в сложно време, не се управлява лесно и не се взимат лесно решения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц-контрол в Народното събрание.

„Прекрасно знаете, че министрите са тези, които пряко отговарят за своите министерства и назначенията, които се правят. Преди изборите не сме давали дори илюзия на хората, че с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ ще управляваме заедно. Аз многократно на министрите, не само от Реформаторския блок, но и от АБВ и съответно ГЕРБ, съм им казвал да бъдат внимателни там, където хората са професионалисти”, заяви той.

Борисов посъветва Мая Манолова от БСП, която му зададе въпрос за кадровата политика, да използва петъчния парламентарен контрол и да отправи питания към ресорните министри.

„Всеки един от министрите носи своята персонална отговорност за назначенията. „Сигурно има някъде назначения, които не са най-добрите, когато се събираме, в ГЕРБ много силно се протестира за някои назначения, но това е коалицията. Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, моля да ме информирате”, призова той.

В реплика Манолова заяви, че кадровата политическа метла, която се прави, е факт във всички управления. „Вашите ГЕРБ-активисти, министри, не мирясват, докато не уволнят последния човек, назначен в последната една година. Уморихме се да броим уволненията”, коментира тя и добави, че е поканила в парламента уволнени хора - чистачка с образование по ядрена физика, жена с инвалидност, уволнена в Деня на инвалида, млада жена от Кюстендил с две висши образования, два езика. „Безобразие е по какъв безжалостен начин се отнасят днешните ръководители с обикновените хора”, обяви тя.

В дуплика премиерът заяви, че лично ще провери как е възможно на жена с две висши образования във техния мандат да й намерят работа като чистачка. „Затова поемам ангажимент да ги вземе тези хора и ще проявя максимум разбиране за възстановяване или да бъдат назначени. Ще разговарям с Лукарски. Не случайно говоря много пъти за толерантността и това да бъдем и хора, и държавници, и политици. Когато ГЕРБ стана първа политическа сила, но остана в опозиция, десетки хора ми даваха заповеди как са уволнявани казах им, че ще ви върна на работа. Спрете се, защото аз съм спрял г-жо Манолова поне 300 назначения, които са ми предложили”, каза още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини