Сун Джънцай: Има огромен потенциал за развитие на икономическото сътрудничество

Представителите на различните политически сили в Народното събрание са единодушни в подкрепата си за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай.

Около това мнение се обединиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и Сун Джънцай, член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и партиен секретар на град Чунцин, съобщиха от пресцентъра на НС. На 1 април 2015 г. председателят на парламента разговаря със Сун Джънцай, който е на посещение в България от 31 март до 2 април 2015 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази задоволство от интензивния политически диалог, свидетелстващ за приоритетното значение, което България отдава на отношенията с Китай.

Тя отправи покана делегация на Общокитайското събрание на народните представители, водена от неговия председател, да посети София. Преките контакти между висшите държавни ръководители на двустранно равнище са от особена важност за развитието и укрепването на сътрудничеството между нашите две страни, посочи председателят на Народното събрание и уточни, че е важно политиците да зададат рамката на сътрудничеството, за да може след това представителите на бизнеса да имат добри възможности за партньорство.

България и Китай са далеч една от друга, но между двете страни съществува традиционно приятелство, посочи на срещата Сун Джънцай.

Той изрази задоволство от развитието на двустранните отношения, парламентарното сътрудничество между двете законодателни институции и посочи, че все повече се активизират установените постоянни контакти на двустранно равнище в областите на търговията, икономиката и културата. Има огромен потенциал за развитие на търговско- икономическото сътрудничество между нашите две страни, за което е създадена добра основа, подчерта Сун Джънцай.

България разглежда Инициативата за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (16+1) като важна платформа за разширяване на двустранните връзки с Китай във всички области, както и като допълващ елемент на стратегическото партньорство ЕС-Китай, подчерта председателят на Народното събрание. Сун Джънцай отбеляза, че безспорно България има важно място в инициативата 16+1 и че всяко начало е трудно, но реализирането на този проект би било от полза за всички страни.

На срещата Сун Джънцай посочи, че за динамичното сътрудничество между двете страни би спомогнало и активизирането на контактите между представители на местните власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини