Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Птичи грип мори пеликани в Румъния, откриха още един мъртъв пеликан в Сребърна

108 мъртви къдроглави пеликани, за които е установено, че са починали от птичи грип, са открити на румънска територия, в делтата на река Дунав. Това съобщи директорът на дирекция „Контрол на околната среда“ в РИОСВ-Русе Снежана Георгиева по време на епизоотичната комисия, свикана от областния управител на Русе, предаде БГНЕС.

Съобщението за румънските мъртви птици е изпратено от тамошното министерство, а становището на експертите е, че става дума за един и същ миграционен поток с пеликаните, които бяха открити в резервата Сребърна.

До вчера общият брой на мъртвите птици, изнесени от Сребърна, бе 27. Днес на мониторите от видеонаблюдението се забелязва още една мъртва птица, като вероятно пикът на епидемията започва да отминава, каза още Георгиева.

Облитането над територията на резервата от страна на Института по биология към БАН с безпилотен самолет, не е установило да има мъртви птици от друг вид. „Това категорично говори, че наистина заразата е единствено и само по пеликаните и пеликанската колония. Има излюпени малки, вече са с израсли пера, има и по-мънички, да се надяваме, че ще оживеят“, каза още Снежана Георгиева.

В момента Русенска област е състояние на предепизоотична готовност заради близостта си до огнището. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андриан Райков конкретизира мерките, които предстои да бъдат взети. Предстои да се организират съвместни проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на умрели или болни диви птици по водоемите на територията на област Русе. До момента няма получени такива сигнали. Въведен е засилен ветеринарно-медицински контрол в птицевъдните обекти по отношение на мерките за биосигурност, а отделно ще бъдат пуснати разпореждания на всички собственици и управители на обекти, които отглеждат птици за собствена консумация, да не допускат домашни птици да излизат извън дворовете. Фуражът, с който ги изхранват, трябва да бъде в закрити помещения, както и да има разделно отглеждане на домашни патици и гъски от другите домашни птици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.