Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Птичи грип мори пеликани в Румъния, откриха още един мъртъв пеликан в Сребърна

108 мъртви къдроглави пеликани, за които е установено, че са починали от птичи грип, са открити на румънска територия, в делтата на река Дунав. Това съобщи директорът на дирекция “Контрол на околната среда” в РИОСВ-Русе Снежана Георгиева по време на епизоотичната комисия, свикана от областния управител на Русе, предаде БГНЕС.

Съобщението за румънските мъртви птици е изпратено от тамошното министерство, а становището на експертите е, че става дума за един и същ миграционен поток с пеликаните, които бяха открити в резервата Сребърна.

До вчера общият брой на мъртвите птици, изнесени от Сребърна, бе 27. Днес на мониторите от видеонаблюдението се забелязва още една мъртва птица, като вероятно пикът на епидемията започва да отминава, каза още Георгиева.

Облитането над територията на резервата от страна на Института по биология към БАН с безпилотен самолет, не е установило да има мъртви птици от друг вид. “Това категорично говори, че наистина заразата е единствено и само по пеликаните и пеликанската колония. Има излюпени малки, вече са с израсли пера, има и по-мънички, да се надяваме, че ще оживеят”, каза още Снежана Георгиева.

В момента Русенска област е състояние на предепизоотична готовност заради близостта си до огнището. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андриан Райков конкретизира мерките, които предстои да бъдат взети. Предстои да се организират съвместни проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на умрели или болни диви птици по водоемите на територията на област Русе. До момента няма получени такива сигнали. Въведен е засилен ветеринарно-медицински контрол в птицевъдните обекти по отношение на мерките за биосигурност, а отделно ще бъдат пуснати разпореждания на всички собственици и управители на обекти, които отглеждат птици за собствена консумация, да не допускат домашни птици да излизат извън дворовете. Фуражът, с който ги изхранват, трябва да бъде в закрити помещения, както и да има разделно отглеждане на домашни патици и гъски от другите домашни птици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете