Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Приставка за сусам пести разходите

Технология за механизирано отглеждане и прибиране на сусама на големи равнинни площи сваля драстично себестойността му. За разработването й Институтът по растителни и генетични ресурси – Садово спечели приза в категория „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ в конкурса за иновации на международното селско стопанско изложение „Агра 2015“ в Пловдив.

Институтът е национален лидер в генетичните проучвания и селекцията при сусама. Използвайки традиционните модели на селекция учените реализират успешно форми на сусам, които са устойчиви на разцепване и са подходящи за машинно събиране. Дори днес при 99% от отглеждания сусам в света се прибира ръчно, защото кутийките се разпукват при узряване и семената опадват на полето.

Това налага реколтата да бъде прибрана преди узряване, да се доизсушава, а семената да се събират с чукане след узряването и разпукване на кутийките. Тези ръчни операции повишават много себестойността на продукцията, а от друга страна ограничават площите за сеитба. Освен това културата е с много дребни семена и затова изисква плитка и прецизна сеитба. Досега това се прави на ръка, а сеитбената норма се увеличава.

След поникването растенията се разреждат, което също води до повишение на себестойността и ограничава на площите.

До момента основният проблем е отглеждането на сусама е прибирането. При съществуващата технология, това не може да стане механизирано. Изисква се поредица от ръчни операции – сечене на стъблата, връзване на снопи, товарене, превоз до стативи, подреждане, след узряването чукане, чистене и пакетиране. Всичко това държи цените на сусама твърде високи, а площите с тази търсена култура постоянно намаляват.

Затова иновативната технологията за механизираното отглеждане на сусама ще спомогне за силно намаляване себестойността на продукцията. Чувствително ще се повишаване рентабилността и се очаква засилен интерес от внедряване на тази ценна култура в българското земеделие.

Технологията е предназначена за големи фермерски стопанства в равнинните площи на страната, които разполагат със съвременна механизация Там културата може да заема площи над 500 дка.

Учените създават иновативната технология с основната цел България да се превърне от голям вносител в износител на сусам.

Какво представлява самата технологията

Агротехниката на сусама заема основно място в технологията. Представената агротехника позволява на земеделските производители да извършват агротехническите мероприятия, като се съобразяват с конкретните моментни условия. Разработените и адаптирани към пневматичната сеялка дискове позволяват сеитба на сусама с прецизна гъстота и получаване на равномерен посев.

Основно място заема механизираното прибиране на сусама със зърнокомбайн. Настройките и приспособленията позволяват прибирането да се извършва с минимални загуби и повреди по семената. Проучванията започват с парцелния комбайн на института в Садово и са доразработени за конвенционалната техника.
Технологичната карта е създадена като електронна таблица, която извършва всички пресмятания автоматично след въвеждане на декарите и цените на горивата.

Обемът на разходите е калкулиран, като са обхванати материалните, трудовите и административните разходи в стопанството. Картата дава възможност да се остойности всяка операция поотделно. Изчисленията показват, че подготовката и комбайнирането на посева струват 22,28 лв/дка. Така при среден добив от 150 кг/дка, себестойността на килограм сусам за тази операция възлиза на 0.15 лв. За ръчното прибиране на културата струва 140 лв/дка и 93 стотинки за килограм, т.е. над шест пъти повече.

Още на следващия ден, след като получи наградата Института по растителни и генетични ресурси в Садово договори продажба на семена и отглеждането на 1000 декара сусам по новата технология в Добрич.

„Виктория“ е първият механизиран сорт в Европа

Първият признат сорт сусам в Европа с неразпукващи се кутийки, подходящ за механизирано прибиране, е „Виктория“. Създаден в Института по растителни и генетични ресурси в Садово. В момента в Изпълнителна агенцияя по сортоизпитване, апробация и семеконтрол за втора година на изпитване се намират три нови сорта. Те носят имената „Валя“, Невена“, „Аида“. Очаква се през есента официално да бъдат признати. Те също позволяват. Трябва да се отбележи, че предлаганите сортове са с вкусови качества на зърното превишаващи световните тенденции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете