Разследват журналист за репортажи за наводнение в Казанлък

Репортаж за наводнение може да донесе обвенение за всяване на паника на журналист от Казанлък, след като местен прокурор се самосезира, а полицията вече два месеца разследва въпросното медийно отразяване.

Временно изпълняващият длъжността районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров се е самосезирал след репортаж на Георги Манев в местната телевизия "Пресс ТВ". "Става дума за отразяването на наводнение в западната част на Казанлък, което се случи на 1-ви февруари, когато няколко предприятия бяха залети, част от тях с метър вода. Ситуация, която бе видяна от стотици жители и хора, преминаващи през града", обясни журналистът. Тогава няколко фирми на територията на бившата фабрика "Първи май", входът на военното поделение и улиците "Вожели" и "Стара планина" бяха наводнени от придошлата водата на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора.

Според прокурора обаче медийното отразяване е всяло паника и по тази причина е възложил разследване. "Бях викан да давам обяснение, а в петък имам призовка да се явя в полицията, където да ми предявят обвинение", обясни Георги Манев. Той смята, че ще бъде привлечен като обвиняем по чл. 326 от Наказателния кодекс, който гласи, че "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години".

Манев не разбира и мотивите за всяване на паника, при положение, че в репортажа си по телевизията и със снимките в сайта е показал нещо, което са видели още стотици жители на града. Негови колеги подозират, че разследването е опит за медиен натиск върху определени журналисти заради критиката им към местната власт.

"Не съм подписал заповед за привличане на обвиняем", каза прокурор Кацаров. Той поясни, че прокуратурата е образувала дело и е възложила на полицията разследването, но не се е запознал с резултатите. "Манев е призован, подсказали са му да си води адвокат и, че може да бъде привлечен като обвиняем, но аз не съм подписал подобна заповед", каза Кацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини