Полски клуб с интерес към Миланов

На 20 юни 2018 да почерпят

Заев заплаши с импийчмънт президента Георге Иванов

СЗО реши: Транссексуалността не е умствено заболяване

Орбан плаши с нова европартия Вземете пример от нас с Австрия, съветва унгарският премиер

Тръмп не спазил обещанието да звънне на Ким в неделя

400 килограма канабис са открити в български камион във Франция

Министър иска да преброи ромите в Италия Хор от критики посрещна инициативата на МВР шефа Матео Салвини

Тръмп: За да се справим с мигрантите, трябва да отнемаме децата им

Шут в задника за най-красивата метеороложка

Русия ще въведе допълнителни вносни мита за стоките от САЩ

Кравата Пенка се връща в стадото си, чака гости от Европарламента

Парагваец се появи на собственото си погребение

Македонският парламент ще приеме договора с Гърция по съкратената процедура

Пуснаха срещу подпис от ареста 25-годишният кмет на Войнягово

Калфин: Върша добре работата си в кабинета

В правителството работя добре и мисля, че си върша работата. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във връзка с изказването на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов, че ако не се оздрави коалицията по плана на АБВ, е напълно възможно Калфин да излезе като министър от правителството, предаде Фокус.

„В момента АБВ заяви претенциите си за начина, по който вървят отношенията и се консултират партньорите в правителството. Мисля, че колегите подготвят и среща с останалите политически сили. Не съм готов да обсъждам всякакви вероятности. В правителството работя добре и мисля, че си върша работата”, заяви Калфин.

Той обаче уточни, че все пак е представител на АБВ и тогава, когато се вземе политическо решение, той ще го изпълни. „По някои важни въпроси партньорите в управлението се поставят пред свършен факт, след като вече се предложи законопроект в парламента. Дори и да има подкрепа, е нормално първо да има консултации”, подчерта Калфин. Според него, в политическата декларация има редица теми, по които АБВ би искало да види по-активно движение.

Не съм чул някой, който да каже, че пенсионната система е прекрасна и не трябва да се променя, каза още той. 

„Не бих обобщавал какви са реакциите. Ако беше лесна промяна, сигурно отдавна щеше да се е случила. Неслучайно винаги се бута в ъгъла и правителствата нямат куража да се заемат с нея. Също така е факт, че ако не се промени нищо и за пореден път се замрази това, което имаме в пенсионната система, след десетина години ще бъдат съвсем мизерни доходите на хората от пенсии. Това е и заради демографската ситуация в страната, и заради начина, по който тя е формирана. Всички са съгласни, че НОИ на практика представлява един баланс, в който има приходи и разходи и тогава, когато се вземат мерките, те трябва да се вземат и по отношение на приходите, и по отношение на разходите”, обясни Калфин.

По думите му, много хора не могат да се пенсионират, въпреки че са навършили възрастта за трета категория, която за мъжете е 63 години и 8 месеца, а за жените 60. „Миналата година е над 64 години възрастта на пенсиониране на хора от трета категория. В същото време средната възраст на пенсионираните общо е 57 години и 4 месеца. Промените са максимално приемливи. В предложението, което до края на седмицата ще се появи на страницата за публично обсъждане, много ясно е казано, че швейцарското правило е запазено, но като минимум”, допълни Калфин.

Според него, то се пренася в коефициента за тежест на всяка година стаж, докато този коефициент, който е 1,1% не достигне 1,5%. „Ако запазим сегашната ситуация, след 10 години ме е страх, че ще говорим за много по-ниски пенсии”, каза още Ивайло Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.