На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

11 държави представят оферти на борсата “Културен туризъм” в Търново

Министерството на туризма за първи път ще участва в международното изложение “Културен туризъм” във Велико Търново със свой щанд. Той ще заема 40 кв. м площ и ще представи общини и туристически сдружения.

Общо 78 български и чуждестранни участници ще представят нови туристически продукти, атракции и оферти по време на борсата, която се провежда за 12-ти път в старата столица. Най-престижният форум в областта на културния туризъм у нас ще бъде официално открит в четвъртък в Изложбените зали “Рафаел Михайлов” и ще продължи до 4 април. Сред изложителите са общини, туристически компании, културни институти, посолства и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония и България. 60 щанда ще бъдат разположени на над 350 кв. м  площ.

Международното изложение “Културен туризъм” се провежда по инициатива на община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм “Цареврад Търнов”, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/, със специалната подкрепа на Министерството на туризма.

Проблемите на представянето и интерпретирането на културно-историческото наследство ще бъдат дискутирани в дните на форума.
“На 3 април ще се проведе годишната среща на кметовете на общини по проблемите на туризма с участието на ресорния министър Николина Ангелкова. Вечерта в читалище “Надежда” ще се състои церемонията по връчването на наградите на изложението”, обявиха организаторите.

Близо 13% ръст на туристите в старата столица през м.г. отчете кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че това се дължи на богатия културен календар, който предлага градът. Тази година ще бъде наситена с още повече събития, свързани с честването на 830-годишнина от въстанието на болярите Асен и Петър и възстановяването на Втората българска държава, подчерта кметът. Той съобщи, че проектът за реставрация на Трапезица, внесен в Министерския съвет, ще бъдат реализирани през тази година, за да може догодина крепостта да отвори врати за посетители.

В голямата зала на община Велико Търново, клуб “Мелон” и в залите на изложението Международният филмов фестивал “На Източния бряг на Европа” ще представи в безплатни прожекции филми и телевизионни рекламни проекти за различни дестинации по света.

За втори път най-добрите туристически издания, сайтове, плакат и събитие ще бъдат отличени с наградите на Националния конкурс “Чети и пътувай”. Студенти от цялата страна ще участват в онлайн конкурса за най-добра разработка на туристическа тематика. По традиция наградите в конкурса са предметни, но през тази година победителите ще получат възможност да стажуват в държавни и общински институции, управляващи туристическите дейности.

Клас по културен туризъм разкриват в най-старата гимназия на Велико Търново. Кметът е категоричен, че с новата паралелка ще се опитат да спасят местната Хуманитарна гимназия. “Специалността е съобразена с профила на Велико Търново и е първата по рода си в сферата на средното образование. Ще се изучават и традиционните търновски занаяти”, разкри Даниел Панов. Практиката си учениците ще карат в дюкяните на Самоводската чаршия.

Втората паралелка е “Спа, балнеотуризъм и рехабилитация”, а третата е по археология и библиотекознание. “Интересът е огромен. Това е сектор в сферата на туризма, който не е достатъчно разработен и има нужда от кадри”, обясни Даниел Панов .

Председателят на БХРА Благой Рагин заяви, че се надява в бъдеще туристическото изложение във Велико Търново да бъде обвързано с трудова борса и да бъде отворена борса за цветя. “Дано се намерят 2-3 милиона лева от Европа за тези инициативи”, сподели Рагин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.