11 държави представят оферти на борсата "Културен туризъм" в Търново

Министерството на туризма за първи път ще участва в международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново със свой щанд. Той ще заема 40 кв. м площ и ще представи общини и туристически сдружения.

Общо 78 български и чуждестранни участници ще представят нови туристически продукти, атракции и оферти по време на борсата, която се провежда за 12-ти път в старата столица. Най-престижният форум в областта на културния туризъм у нас ще бъде официално открит в четвъртък в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" и ще продължи до 4 април. Сред изложителите са общини, туристически компании, културни институти, посолства и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония и България. 60 щанда ще бъдат разположени на над 350 кв. м  площ.

Международното изложение "Културен туризъм" се провежда по инициатива на община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм "Цареврад Търнов", Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/, със специалната подкрепа на Министерството на туризма.

Проблемите на представянето и интерпретирането на културно-историческото наследство ще бъдат дискутирани в дните на форума.
"На 3 април ще се проведе годишната среща на кметовете на общини по проблемите на туризма с участието на ресорния министър Николина Ангелкова. Вечерта в читалище "Надежда" ще се състои церемонията по връчването на наградите на изложението", обявиха организаторите.

Близо 13% ръст на туристите в старата столица през м.г. отчете кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че това се дължи на богатия културен календар, който предлага градът. Тази година ще бъде наситена с още повече събития, свързани с честването на 830-годишнина от въстанието на болярите Асен и Петър и възстановяването на Втората българска държава, подчерта кметът. Той съобщи, че проектът за реставрация на Трапезица, внесен в Министерския съвет, ще бъдат реализирани през тази година, за да може догодина крепостта да отвори врати за посетители.

В голямата зала на община Велико Търново, клуб "Мелон" и в залите на изложението Международният филмов фестивал "На Източния бряг на Европа" ще представи в безплатни прожекции филми и телевизионни рекламни проекти за различни дестинации по света.

За втори път най-добрите туристически издания, сайтове, плакат и събитие ще бъдат отличени с наградите на Националния конкурс "Чети и пътувай". Студенти от цялата страна ще участват в онлайн конкурса за най-добра разработка на туристическа тематика. По традиция наградите в конкурса са предметни, но през тази година победителите ще получат възможност да стажуват в държавни и общински институции, управляващи туристическите дейности.

Клас по културен туризъм разкриват в най-старата гимназия на Велико Търново. Кметът е категоричен, че с новата паралелка ще се опитат да спасят местната Хуманитарна гимназия. "Специалността е съобразена с профила на Велико Търново и е първата по рода си в сферата на средното образование. Ще се изучават и традиционните търновски занаяти", разкри Даниел Панов. Практиката си учениците ще карат в дюкяните на Самоводската чаршия.

Втората паралелка е "Спа, балнеотуризъм и рехабилитация", а третата е по археология и библиотекознание. "Интересът е огромен. Това е сектор в сферата на туризма, който не е достатъчно разработен и има нужда от кадри", обясни Даниел Панов .

Председателят на БХРА Благой Рагин заяви, че се надява в бъдеще туристическото изложение във Велико Търново да бъде обвързано с трудова борса и да бъде отворена борса за цветя. "Дано се намерят 2-3 милиона лева от Европа за тези инициативи", сподели Рагин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони