108 пеликани покосени в Румъния, предепизоотична готовност обявиха в Русенско

108 къдроглави пеликани са починали от птичи грип на румънска територия, в делтата на река Дунав. Това съобщи директорът на дирекция "Контрол на околната среда" в РИОСВ-Русе Снежана Георгиева на заседание на областната епизоотичната комисия. За мъртвите птици са алармирали от румънското екоминистерство.

Миграцията обяснява откритите 27 мъртви пеликани в резервата Сребърна преди дни. Чрез видеонаблюдение в сряда в колонията е открита още една мъртва птица. Екоексперти се надяват пикът на епидемията да отминава. Засега при облитането над езерото с дрон /безпилотен самолет/ екип на Института по биология към БАН не е забелязъл мъртви птици от друг вид.

"Това категорично говори, че наистина заразата е единствено и само по пеликаните и тяхната колония", обясни Снежана Георгиева. Вече има новоизлюпени пеликанчета.

Русенска област е в предепизоотична готовност. От Областната дирекция по безопасност на храните започват съвместни проверки с орнитоложки и ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства. Досега няма сигнали за умрели или болни диви птици по водоемите в региона.

В птицефермите е засилен ветеринарно-медицинският контрол. Собственици на обекти, включително и хората по селата ще бъдат предупредени да не пускат домашни птици извън дворовете. Патиците и гъските трябва да се отделят от тях, а фуражът да се държи на закрито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони