Шкембе в потури или салата в лопата

АНИ ГЕОРГИЕВА

Нова мода тръгна из ресторантите по целия свят от един леко възмутен 40-годишен британец, който пусна в туитър картинка на манджа, сервирана върху тънка плоча. Става дума за камък, много разпространен у нас - тоест може да влезе в действие и на Балканите, който се цепи хоризонтално на листове. Та Рос Макгинес от Западен Йоркшир дни след като разказа илюстративно как му поднесли ястието върху камък, а не в чиния, отприщи цяла туитърска вълна, която събра над 5000 картинки на авангардно сервиране. Сред най-изисканите модернистични блюда са шоколадов сладолед в порцеланови (тоалетни) чинии, топчета сирене бри пане в маратонка, кървава мръвка върху сатър и салата в лопата. Заформи се цяло бунтовно течение в нета, което се нарече We Want Plates или в превод “Искаме чинии”.

Дотук добре с възмута, но всъщност дори старите народни традиции предлагат разни по-необичайни начини за сервиране на специални ястия. Сред най-известните рецепти са шаран на керемида, стомна манджа, чорба в издълбан комат и в по-ново време ... салата върху маса. Това последното се сервираше в ресторанта “Веселото село” в Борисовата градина в София. При 8 гости на масата салатата за дружина от осмина се изсипваше върху (наистина изтъркана от чистене) тънка дървена тарелка, а край нея танцуваха дългокраки убавици. Една близка бе завела там сватовете си англичани, на които им паднали ченетата, ама виж да инициират отпосле революция в нета, хич не им дошло на ум.

Лопатата е хит в Нюкасъл

Лопатата много нашумя като моден поднос в Нюкасъл, свидетелства един от последователите на “Искаме в чинии”. Тя става за сервиране на всякакви антрета и основни ястия - салатки, ордьоври, пържолки с гарнитура. По-загадъчната рецепта е шкембе в потури, която един светъл ум все още мъдри на местна почва. Идеята го осени, щом видя крем за десерт, изстискан от тубичка върху четка за зъби. Все още го затруднява импрегнирането на потурите, които трябва да са в размер от гигантски (за ролята на казан) до потурки (като купичка за чорбата). Възможни са няколко варианта за поддържането им в изправено положение - от скеле от поцинкована тел до алуминиево фолио или хастар от хартия за печене.

Българските обичаи

Риба на керемида ще ви сервират във всяко ханче край езеро или река, стомна манджа - освен в Турция, където чупят глинения съд пред очите ви, може да опитате в Харманлийско и Бургаско. Българинът обаче не е така ларж и приготвя ястието в гърне с широко гърло, което се запушва с тесто и го отнася 6 часа в огнището. Рецептата е проста: в гърнето се слагат по-тлъстичко овнешко, агнешко, ярешко или свинско - нарязано на парчета, черен пипер, бахар, дафинов лист, чесън, лук на ситно, магданоз, джоджен, мазнинка, брашънце, доматки, пак на ситно, и гореща вода. Заравя се в огнището или се забравя във фурната, сяда се на масата на салата и ракия. Накрая - който оцелял, той ще го е ял.

Ниотаймори на пикник или

нантаймори на парти

Който говори японски, вече знае, че става въпрос за суши върху гола жена на поляна. По-нов вариант е върху гол мъж за моминско парти. Тогава се казва нантаймори.

Старата форма на поднасяне на ястието е силно оспорвана от морални подбуди и не е традиционна за японците, а само за мафиотите от якудза. Живата чиния минава през специални тренировки, защото - вече сервирана, не бива да мърда часове наред, камо ли да се кикоти от евентуално предизвикан гъдел.

Преди да влезе в употреба, “чинията” се изтърква със сапун без мирис и се облива със студен душ, за да привикне към ниската температура и да се охлади за сушито.

Отново в името на хигиената често я покриват с листа или тънка хартия, но това се практикува в западните страни. В много дори е забранено със закон - например в Китай след 2005 г.

Водка

в ледени чаши

Този аперитив също е за обръгнали пиячи, понеже се поглъща бързо и по няколко един след друг. Сервира се в ледения бар на ледения хотел в Исландия. Чашите са от лед, произвеждат се серийно и с трион се отрязва една в момента на поръчката.

Поднасят се само 30 г водка срещу 22 евро, които се гаврътват, преди да се е разтопил съдът от топлината на ръцете. Всяка следваща чашка водка е с евро по-евтина, а който успее да обърне двайсетина, стига до бонус гратис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме