Осъдиха измамник за несъстояло се поклонение в Мека

Измамник, действащ уж от името на мюфтийството и мюсюлманска фондация, беше осъден условно заради завлечени пари за несъстояло се поклонение в Мека.

Районният съд в Търговище осъди 63-годишния Е.С. на шест месеца лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок след сключено споразумение и признаване на фактите от подсъдимия.

Преди делото той възстановил и нанесените щети на 10 души от района на Търговищко и Шуменско, които били подлъгани да му броят по 420 лв. за визи, които така и не видели.

Историята с поклонението в Мека се разиграла през юни-септември 2013 г. Тогава Е.С. се свързал с познат от Търговище и му казал, че организира пътуване до религиозния център. То щяло да бъде финансирано от мюфтийството и фондация. Поклонниците трябвало да дадат само пари за визи.

Чули за изгодната оферта, веднага се намерили мераклии и така бързо се събрали 10 човека от Търговище, села от Омуртагско и Велики Преслав. Минали месеци, но визите не били извадени. Организаторът заявил, че войната в Сирия пречи на посещението, което се отлагало. Самият той заминал зад граница и се наложило да го издирват. По делото са били прикрепени сведения от Висшия мюсюлмански съвет, че такова лице не им е известно, нито представлявана от него фондация и нямат никаква връзка с него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони