Не на обемните устни Новини от Монако: Мъжете търсят по-женствена визия

Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил в болница с висока температура

Общината дава заем на болница, за да й се издължи Закъсалата болница има неплатени местни данъци и такси за 180 000 лв.

Никола Стърджън: Щом получи яснота за Брекзит, Шотландия ще обмисли отново въпроса за независимостта

8 арестувани след фенско меле в Пловдив

Гръцката полиция освободи 14 мигранти, държани в изоставена къща край границата с Турция

„Вещицата” Марина Влади стана на 80 Блестяща кариера, обичана от ярки, останали в историята мъже, но и понесла тежки удари – това е съдбата на френската актриса

Без топла вода в центъра на София от 20 до 29 август

75-годишен мъж е загинал при катастрофа между мотопед и лек автомобил на пътя между Девин и село Грохотно

ГЕРБ към БСП: Пак ли ще се смеете на Таско Ерменков?

Д-р Валерия Матеева: Всяка бенка, различна от другите, буди съмнение По-добре да се махне нещо излишно, отколкото да се развие рак

Македонското правителство: Предложението “Република Илинденска Македония” съдържа “хронологическо определение”, приемливо за двете страни

Разследват за изнасилване режисьора Люк Бесон

Гърция настоява за “географско или хронологическо определение” в новото име на Македония

От ДАНС успокоили Таско Ерменков, че водата в София е чиста

Проф. Нина Гочева: Дълбоката венозна тромбоза е напълно овладяна

Проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница:

– Проф. Гочева, до кои опасни заболявания води образуването на тромби в съдовете?

– Без значение дали става дума за артериални или венозни съдове, тромбозата носи категоричен риск за здравето на пациентите. По принцип тромбозата на венозните съдове се свързва с възпалителни промени в ендотела им. Но може също да са в резултат на други болестни процеси или да са свързани с ортопедични операции, с хирургични интервенции в областта на малкия таз и др. В крайна сметка венозната тромбоза води до клинично състояние, което ние, специалистите, определяме като белодробен тромбоемболизъм. Това означава откъсване на тромба от стената на съда, „миграция“ (б.р. преминаване) по хода да венозната мрежа, а чрез сърцето той нахлува в артериалните съдове на белия дроб.

– Какъв е рискът от смъртност в този случай?

– Ако белодробният тромбоемболизъм не се лекува, заплахата от фатален изход стига и дори преминава 50%.

– Каква терапия обаче помага да се избегне опасността с цената на живот?

– Новите орални антикоагуланти като дабигатрана. Още миналата година той получи разрешение за лекуване на дълбока венозна тромбоза, също и за първична и вторична профилактика на белодробния тромбоемболизъм. А ако трябва да посочим класическото приложение на медикамента отпреди 5 години, трябва да припомним използването му при предсърдно мъждене и профилактиката на мозъчния инсулт. Т.е. по този начин се покрива почти целият спектър на антитромбозното лечение. Искам да спомена и резултатите от голямо американско проучване с над 134 000 пациенти над 65 г., което бе публикувано през февруари т.г. То показа, че лекуваните с дабигатран са с изключително нисък риск от възникване на усложнения като интракраниална хеморагия (б.р. вътремозъчен кръвоилив), смърт или от какъвто и да е друг голям кръвоизлив. А в сравнение с друг прилаган препарат рискът от кръвоизлив е до 8 пъти по-нисък при пациентите, проследени в реалния живот.

– Кои хора са застрашени от дълбока венозна тромбоза?

– Както казахме, пациентите с възпалителен процес в дълбоките вени, тези, които страдат от онкологично заболяване, или ако съсирваемостта на кръвта им е променена. Не на последно място хората, които са преживели сърдечна операция или друга хирургична интервенция, особено в областта на малкия таз. При всички тях е голяма вероятността от тромбоза на вените и съответно от белодробен тромбоемболизъм.

– Здравната каса покрива ли важното лечение срещу него?

– Да.

– Кажете какви пациенти все по-често пристигат при вас заради дълбока венозна тромбоза?

– На всякаква възраст, но по-често жени и най-вече тези, които са бременни или са раждали. Причината е, че по време на бременността може да възникне проблем с венозната мрежа, поради механичното притискане на вените в малкия таз.

– Дайте съвет на читателите ни какво да правят, че да намалят риска от дълбока венозна тромбоза?

– Задължително трябва да се консултират с ангиолог (б.р. – специалистът, който диагностицира заболяванията на съдовете). Той ще прецени дали се налага лечение или не. Тесните специалисти като невролози, кардиолози, ортопеди също могат да прегледат такива пациенти и да дадат мнението си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.