И новият контрол за прием в болница е пробиваем

Без злоупотреби само с четци като по границите

За планово лечение в болница от вчера се влиза само с лична карта, но и тази бариера лесно може да се заобиколи, заявиха пред „Труд“ директори на лечебни заведения. В столичната „Св. Иван Рилски“ нагледно показаха как с добре направено фотокопие на документа, четецът в болницата го приема без проблем. „НЗОК ще въведе ред, ако не допуска да се отчитат дейности от лекари с повече от един трудов договор“, коментира д-р Дечо Дечев, шеф на „Св. Иван Рилски“. Според него ситуацията е все едно да имаш 5 коли и да искаш да ги караш едновременно. „Това няма как да стане, освен да ги редуваш. Само че някои лекари отчитат дейност сякаш управляват по 2 коли наведнъж“, каза още д-р Дечев.

„Ние купихме 22 броя четци, като единият струва 780 лв. За тях и нужните електронни подписи платихме над 23 000 лв.“, каза доц. Костадин Ангелов, директор на Александровската болница. Според него злоупотреби няма да се допускат, ако четците са като по границите, но те струват близо 4000 евро. „Държавните и областните болници не отчитат фалшиви пациенти, защото те имат записани за месеци напред! Другаде да се търсят измами“, призова Ангелов.

„Дадохме 5000 лв. за 7 четци. Не се притеснявам от подобен контрол, но нека след 3 месеца НЗОК излезе с анализ до какви резултати е довел той“, заяви проф. Генчо Начев, шеф на „Св. Екатерина“.

Още по темата - виж в анализи

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве