Над 30 ареста при хайка в Турция срещу марксисти

Турските власти задържаха над 30 членове на радикална лява група, стояща зад заложническата драма, довела до смъртта на висш магистрат в Истанбул и шокирала страната, предаде АФП.

Стотици почетоха траурната церемония в съдебната палата в квартала Чаглаян в памет на прокурора Мехмед Селим Кираз, който разследваше чувствителен политически случай за смъртта на тийнейджър, ударен в главата от газова граната при протестите през 2013 г. Кираз бе взет за заложник в кабинета си във вторник от двама въоръжени членове на марксистката Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С). След часове на преговори командоси щурмуваха, като убиха похитителите. Прокурорът почина късно във вторник от рани в главата и гърдите. Не е ясно кой е стрелял по него. Акцията започнала, след като се чули изстрели. Нападателите бяха заплашили да го убият, ако не им каже имената на полицаите, отговорни за смъртта на Беркин Алван (15 г.) и те не признаят вината си.

Марксистите влезли през пропуска в съдебната палата с подправени лични карти на адвокати и облечени в роби. Кираз успял да натисне паник бутона в стаята си на 6-ия етаж, но похитителите, на възраст 20-30 г., вече били заключили вратата.

Турският енергиен министър отрече твърденията на опозицията, че сривът на електрозахранването във вторник е предизвикан, за да бъде улеснено нападението.

Вчера 22-ма заподозрени членове на забранената ДХКП-С бяха задържани в Анталия, други 5 в Измир, като полицията иззе документи, забранени списания и 30 патрона, и още 5-има в Ескишехир.

Полицията задържа и въоръжен мъж, нахлул през счупен прозорец в централата на управляващата партия в Картал в азиатската част на Истанбул. Той спусна знаме от горния етаж

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят