Пращат на съд съдията Пенгезов (обзор)

Бившият шеф на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов отива на подсъдимата скамейка. Вчера от прокуратурата съобщиха, че са внесли в съда обвинителен акт срещу него за злоупотреби с европари.

Съпроцесници ще му бъдат бившият председател на Военно-апелативния съд (ВоАС) полк. Петър Петков, заместникът му Владимир Димитров, бившата шефка на кабинета „Орешарски“ и ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) Мария Дивизиева и още четирима души.

Обвиненията им са свързани с проект за прозрачност във военните съдилища по ОПАК. Той бе спечелен през 2008 г. от ВоАС , който тогава Пенгезов ръководеше. Стойността на проекта е около 700 хил. лв., но според обвинението само около 500 хил. били усвоени. Прокуратурата твърди, че след съгласуване с Дивизиева и по указание на ген. Пенгезов останалите обвиняеми оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки за избора на изпълнители по проекта. Такива обаче не били провеждани.

Полк. Петков ще отговаря като извършител, а останалите - като помагачи.

Процесът все още не е насрочен, но ще се гледа от Софийския военен съд, чиято втора инстанция са ръководили Пенгезов и Петков.

Обвинението срещу тях бе повдигнато дни след като беше открита процедура за избор на началници на ръководените от тях съдилища. Двамата бяха дали заявки, че ще се пробват за втори мандат, но заради разследването бяха отстранени от постовете си и надпреварата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право