Село на бунт срещу невръстен апаш

Невръстен апаш се превърна в страшилище за жителите на търновското село Петко Каравелово. Местните хора пропищяха от дръзките набези на 16-годишния Селчук Ашимов и вече 400 души са събрали подписка с искане за изселването му.

Последната възпитателна мярка, наложена на Селчук, била престой в дома за малолетни правонарушители в Горна Оряховица. На 25 март обаче Селчук бил освободен и се върнал в Петко Каравелово, където живее баба му. Баща му е на гурбет в Германия, а майка му е някъде из страната.

Заради Селчук в кметството имаше събрание, на което един през друг хората – негови жертви, споделяха бедите си. Младият ром е влизал 6 пъти в жилището на общинския съветник и бивш учител Тодор Тишев. Задигал каквото му падне от работилницата на мъжа, който ремонтира велосипеди. Една нощ в двора апашът попаднал в зъбите на злото куче на стопанина. Тишев и съседи излезли и го спасили. "Ако бях оставил кучето да го разкъса, вече щях да съм осъден. А за него обаче затвор няма", казва бившият учител.

Севдалина Владинова има бакалия с охранителни камери, които заснели Селчук да задига 10 кутии цигари и 40 лв. “Дадох записа на полицаите, но ми заявиха, че той не важи за съда", споделя възмутената търговка. Същата нощ Селчук обрал още 3 магазина. Задигнал салам, бира и пак пари и цигари.

"Това момче е жив дявол. Взех го на работа да бели орехи, давах му храна и 20 лв. надница. Той на два пъти ми разби микробуса и ми открадна телефон за 1800 лв. Продал го е за 70 лв. Намерих купувача и си откупих телефона за 100 лв.", разказа Зия Алиманов. Той се оплакал на бащата на Селчук в Германия, но полза никаква.

Жителите на Петко Каравелово се чудят дали трябва да стане убийство и чак тогава наглия апаш да влезе зад решетките. Негодуващи не криеха, че другият вариант е саморазправа, но засега се въздържат.

Кметът

Подписва се и излиза да краде

“Пробационната книжка на Селчук е при мен. Той идва, подписва се и излиза да краде”, каза пред “Труд” кметът на Петко Каравелово Любомир Ламбев. Той подкрепи исканията на съселяните си и обясни, че многократно е подавал сигнали за деянията на младежа.
Засега в Петко Каравелово не знаят какъв ще е ефектът от подписката за изселването. "За съжаление такова наказание не се прилага у нас от 70-те години на миналия век. Но какво да правим, когато няма кой да изпрати злосторника зад решетките, а в съда все му дават пробации и условни присъди”, говорят местните жители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право