Главният прокурор спира сделки за два дни (обзор)

Главният прокурор да може да спира финансови сделки с имущество за срок от два дни в “изключителни случаи”. Тази промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бе гласувана вчера на първо четене в правната комисия в парламента. Законопроектът е дело на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и народни представители от ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт.

Депутатите предложиха още и изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се предвижда прокуратурата да може да започва граждански дела в “интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона”, да участва в тях и да обжалва съдебни актове. Те също бяха подкрепени.

Вчера от БСП реагираха остро на промените в НПК и ГПК и заявиха, че ще доведат до лоши последици заради големите правомощия на прокуратурата. Те поискаха да има съдебен контрол над актовете на държавното обвинение.
Явор Нотев (“Атака”) видя скрит смисъл в тези текстове. “Това е закон “ад хок” за конкретен казус. Означава ли, че тези, които не подкрепят законопроекта, са част от проблема КТБ?, възкликна той.

Реформаторите бяха учудени от бързината, с която ГЕРБ се опитва да прокара промените. Според тях най-подходящият орган, който може да защити държавния интерес в граждански процес е министърът на финансите.
Емилия Недева от Висшия адвокатски съвет също възрази на измененията. Тя видя концептуални проблеми и нелегални термини в законопроектите - например смесват се понятията “граждани” и “лица”.

Накрая председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) призна, че промените идват спешно заради казуса КТБ. Още миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска да бъде върнато отнетото през 1997 г. право на прокуратурата да се намесва по граждански дела и да иска спирането на сделки в защита на държавния или обществен интерес. Повод за извънредното законодателство е сделка, при която собственикът на КТБ Цветан Василев продаде за 1 евро активи на БТК, на два военни завода и още две дружества.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право