Калфин: Има квартали, в които и социален работник не може да стъпи

Има квартали, в които и социален работник не може да стъпи. Искам да се обърна към всички социални работници. Тогава, когато имат подобни проблеми, нека се свържат с мен и кабинета ми. Нека да си прескочат началника, ако действително виждат, че се нарушава закона. Това заяви пред Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин.
Повод за коментара му беше казус от миналата година в Пловдив.

Социалната работничка Ангелина Петрова бе уволнена, защото спряла помощите на заможни ромски фамилии. Нещо повече - преди да бъде отстранена, тя е бита и скубана от развилнелите се цигани от "Столипиново".

"Ромите са абсолютно наясно с правата и законите и са обучени по какъв начин да източват държавата”, заяви в „Здравей, България” Ангелина Петрова.

"Ако никой не отиде на място и провери какво е декларирано по молбите им за помощи, може да се раздават просто ей така едни пари. Малко социални работници го правят, защото се страхуват да влизат по домовете. Отидох в една къща, в която има телевизор за 2000 лева, луксозно обзаведена, на два етажа. Видно беше, че хората живеят добре. В друга пък имаха магазин, а хората обясняваха, че не е техен”, обясни Петрова.

Според нея има пропуски и неправилно функционираща система.

"За напрежението, което се създава, нито ромите са виновни, нито социалните работници, които в един момент са притиснати и не могат да си свършат добре работата”, на мнение е тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини