Варна и Созопол със собствени палми, Несебър и Обзор вземат под наем

На прага на туристическия сезон курортите Несебър, Свети Влас и Обзор обявяват обществени поръчки за палми под наем. Екзотичните дървета красят всяко лято алеите им, за да допълнят интериора. През зимата поддръжката на тропическите дървета е трудна, затова никой не се наема да отговаря за оцеляването им.

Несебърският градоначалник Николай Димитров обясни, че вземат палми под наем и ги разполагат на ключови места в Стария и нов град, както и в района на пристанището. Освен палми, поръчват и красиви бенджамини.
Обществената поръчка за екзотичната зеленина е пусната от общината в Несебър преди три дни, като за Несебър, Обзор и Свети Влас тя е на стойност 60 000 лева. Междувременно днес /2 април/ в Слънчев бряг пристигат първите израелски туристи, а в последния ден на март Несебър посрещна първия за сезона круизен кораб с 300 туристи на борда- австрийци, французи и германци.

Миналото лято имахме под наем 50 големи палми. Вземаме ги за периода от май до месец септември за сумата 12 000 лева, после ги връщаме, обясни и кметът на Обзор Христо Янев.

В Бургас пък палми няма. Два сезона общината е пробвала да ги поставя по алеи и булеварди в града, но не всички са ги харесали. "Не сме град с тропически климат и не ни подхождат. Пробвахме и маслинови дръвчета, те сякаш бяха по-подходящи", коментират общинари. Те още помнят как пиян младеж нарочно подпалил палма по ул. "Богориди" и тя изгоряла като факла.

Сега Бургас залага на други ефекти- лодка с цъфтящи декоративни храсти е поставена на входа на квартал "Сарафово", а висящи кошници с цветя са поставени по булеварди и надлези.

Със собствени палми разполагат Варна и Созопол. Във Варна те са 85 на брой и в момента зимуват в помещение на общинското предприятие за озеленяване. В средата на април ги изваждат да украсят морската столица и ги прибират през декември. Те са купени с обществена поръчка за 280 000 лв. После обаче тогавашният кмет Кирил Йорданов сключил договор за поддръжката им с фирма “Ерика”, който струвал на общинския бюджет още над 1 млн. лв. до края на 2014 година.

Сегашният кмет Иван Портних прекрати този контракт, като неизгоден заради прекалено високата цена за поддръжка.
"Общината е платила по 3100 лв. на брой при придобиването на палмите, а след това за годишна поддръжка на всяко от растенията са плащани средно по 3000 лв. Това означава, че всеки път са правени разходи, колкото са стрували дърветата в началото", обясни тогава Портних.

След прекратяването на договора, през зимата растенията се държат в парници на общинското предприятие "Озеленяване". Традиционно палмите се прибират през декември и се вадят по варненските улици в средата на април.

15 големи палми са поставени по крайбрежната улица на Созопол. През зимата ги увиват с найлони и палмите оцеляват. Според озеленители, технологията за опазване на тропическите растения е сложна. Поставят се няколко слоя изолация, извършва се така нареченото "мултиране". Важно за опазването на дърветата е и местоположението им - къде ще бъдат поставени, доколко ветровито и усойно е мястото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини