Гърция предоставила на ЕК нов списък с мерки

Гърция е предоставила на ЕК нов коригиран списък от реформи за следващия транш финансова помощ, съобщи вестник “Файненшъл таймс“.

Съдържащите се в документа мерки са свързани с повишаване на ДДС, борбата с укриването на данъци, приватизацията на държавната собственост, които се очаква да донесат на бюджета на страната почти 6 милиарда евро.

Една от основните цели на документа е отключване на краткосрочно финансиране, което ще позволи на гръцкото правителство да изпълни своите финансови задължения, допълва изданието, цитирано от БГНЕС

В новия вариант на списъка от допълнителни мерки е заложен първичен бюджетен излишък в размер на 1,2 на сто от БВП. Финансовото министерство смята, че ако предложенията с реформи бъдат приложени, бюджетният излишък ще достигне от 3,1 до 3,9 на сто над заложената месечна цел 3 на сто от БВП.

За тази година БВП се предвижда да отбележи ръст от 1,4 на сто, а за догодина – 2,9 на сто, безработицата тази година да спадне до 23,4 на сто, а през 2016 г. до 21,1 на сто. Представител на финансовото ведомство казал, че гръцката страна е изпратила на представителите на институциите списък на 26 страници, в който гръцките позиции били доуточнени и прецизирани.

Гърция ще изпълни задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ) до 9 април, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от радио Атина.

Пред агенция Ройтерс Сакеларидис каза, че преговорите, които Гърция води с кредиторите, са скъсили дистанцията, и че на тях е било постигнато сближаване на позициите. Той изрази надежда, че в следващите дни ще има по-нататъшен напредък и че скоро ще се стигне до позитивен резултат на среща на Еврогрупата, на която ще бъде ратифицирано и споразумението за допълнителна финансова помощ.

Уточненията на правителствения говорител идват, след като гръцкият министър на вътрешните работи Никос Вуцис заплаши, че страната може да отложи плащането, което трябва да направи към МВФ в началото на този месец. Става дума за кредит в размер на 450 млн. евро, който Атина трябва да върне до 9 април.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.