С 31.6% е нараснала печалбата на банките през януари и февруари

Печалбата на банките, работещи в България, се е увеличила с 31.6 на сто през първите два месеца на година в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на БНБ. От тях се вижда, че януари е завършил с добър резултат за финансовите институции, докато през февруари печалбата им е била 75.6 млн. лв., което е с 1 млн. лв. под резултата за същия месец на предходната година.

От данните се вижда още, че продължават да растат приходите на финансовите институции от лихви, такси и комисиони. Така нетният доход от лихви нараства с 4.4% за двата месеца до 441 млн. лв. По другото перо ръстът е с 5.6 на сто до 132.6 млн. лв.

Всички тези данни обаче не са напълно съпоставими, тъй като миналогодишните включват и КТБ, чийто лиценз беше отнет, а освен това и промяната в отчетната методология, въведена от БНБ от началото на годината в отговор на европейските изисквания, прави некоректна съпоставката на всички позиции, съобщава "Капитал".

Най-голям дял в резултатите за януари се пада на печалбите от финансови активи и пасиви, държани за търгуване, които скачат от под 14 млн. лв. през 2014 г. на 85 млн. лв., докато по същата позиция през февруари е отчетена загуба от 11 млн. лв.

Обемът на отпуснатите кредити както за домакинствата, така и за фирмите намалява за трети поред месец. Активите на банките се покачват през февруари с 307 млн. лв. (0.4%) до 86.47 млрд. лв., като спрямо същия месец на 2014 г. има лек спад от 100 млн. лв., въпреки че вече в данните не се включва КТБ. Причината е продължаващият ръст на спестяванията, както и фактът, че почти цялата сума, изплатена от Фонда за гарантиране на влоговете, се насочи в останалите банки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес