Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

С 31.6% е нараснала печалбата на банките през януари и февруари

Печалбата на банките, работещи в България, се е увеличила с 31.6 на сто през първите два месеца на година в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на БНБ. От тях се вижда, че януари е завършил с добър резултат за финансовите институции, докато през февруари печалбата им е била 75.6 млн. лв., което е с 1 млн. лв. под резултата за същия месец на предходната година.

От данните се вижда още, че продължават да растат приходите на финансовите институции от лихви, такси и комисиони. Така нетният доход от лихви нараства с 4.4% за двата месеца до 441 млн. лв. По другото перо ръстът е с 5.6 на сто до 132.6 млн. лв.

Всички тези данни обаче не са напълно съпоставими, тъй като миналогодишните включват и КТБ, чийто лиценз беше отнет, а освен това и промяната в отчетната методология, въведена от БНБ от началото на годината в отговор на европейските изисквания, прави некоректна съпоставката на всички позиции, съобщава “Капитал”.

Най-голям дял в резултатите за януари се пада на печалбите от финансови активи и пасиви, държани за търгуване, които скачат от под 14 млн. лв. през 2014 г. на 85 млн. лв., докато по същата позиция през февруари е отчетена загуба от 11 млн. лв.

Обемът на отпуснатите кредити както за домакинствата, така и за фирмите намалява за трети поред месец. Активите на банките се покачват през февруари с 307 млн. лв. (0.4%) до 86.47 млрд. лв., като спрямо същия месец на 2014 г. има лек спад от 100 млн. лв., въпреки че вече в данните не се включва КТБ. Причината е продължаващият ръст на спестяванията, както и фактът, че почти цялата сума, изплатена от Фонда за гарантиране на влоговете, се насочи в останалите банки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете