Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

49% от младежите вярват, че могат да повлияят върху политиката

49% от младите хора в България вярват, че могат да повлияят и променят политиката за младежта в страната. 58% от младежите в 10 общини поставят образованието като основен фактор за успех, но едва 41% от анкетираните декларират, че са ученици или студенти. Това става ясно от проучване на агенция АФИС за нагласите на младите хора.

Отношението на младите към институциите е по-скоро негативно, като Народното събрание събира отрицателен вот от над 64%, правителството над 58%, а политическите партии губят доверието на повече от 72% от тях. За сметка на това местната власт начело с кмета на общината, в която се намират, печели одобрението на над 58% от младежите.

„Това показва, че действията на местно ниво са по-видими и достъпни за младите”, коментира Стефан Георгиев, представител на АФИС.

Същевременно едва 10% от запитаните са напълно запознати с гражданските си права, като над половината от тях смятат, че младите хора в тяхната община са по-скоро пасивни или изцяло пасивни по отношение на гражданска активност и доброволческа дейност.

Проучването показва, че 92% от младежите биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата. 67% са готови на такава жертва и за любовта, 41% – в името на принципите, вярата и убежденията, 40% биха го направили в името на личния успех и едва 38% в името на родината.

Проучването на АФИС е проведено в периода 6-20 февруари 2015 г. и обхваща представителна извадка на населението на възраст между 16- и 29-годишна възраст в общините Батак, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Карнобат, Кърджали, Правец, Силистра, Харманли, възложено от Националният младежки форум.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете