Местан сезира с писмо Цацаров да потърси отговорност от Цветан Василев

Лидерът на ДПС Лютви Местан е сезирал с писмо главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с престъпление, извършено от Цветан Василев, съобщи БГНЕС.

Местан обяви, че твърденията на Цветан Василев за скрита в сейфове информация за престъпления по своята същност и по смисъла на чл. 105 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс представлява престъпление.

"Обръщаме се към главния прокурор с много настоятелно искане той да предприеме с необходимите действия по компетентност и да потърси отговорност от Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление", каза Местан.

От ДПС запознаха медиите и с второ писмо, този път подписано от Лютви Местан, Делян Пеевски и Йордан Цонев, което е изпратено до председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. В това писмо от ДПС припомнят за внесените изменения от тях в Закона за кредитните институции, с които уреждат законово правото на назначения синдик на банка, обявена в несъстоятелност, да може да се обърне към международна институция за разследване.

"С това писмо искаме отговор от Радослав Миленков, предприел ли е съответните действия по привличане на външна или вътрешна институция за финансово разследване", каза Местан и обяви, че с КТБ е свързан огромен държавен и публичен интерес и занапред ДПС ще остане на "много твърда позиция за разкриване на цялата истина, независимо какви лица биха били засегнати от нея".

"Когато се разкрие цялата истина за КТБ, ще си отговорите на въпроса кой съзнателно, наистина добре планирано, продуцира митовете за КТБ и ДПС, за да изгради параван, зад който се крият доста нелицеприятни истини", каза още Местан и дори направи намек за "щедростта на банката по посока на дъщери на политически лидери", които са получавали "тлъсти месечни хонорари за грандиозни анализи".

Запитан дали според него трябва да бъде направен опит Цветан Василев да бъде изслушан чрез видеовръзка от парламентарната комисия, която се занимава с казуса "КТБ", Местан отвърна отрицателно. Според него "самото допускане, че цяла една държава и цял един законодателен орган може да бъде поставен в положение да говори с лице чрез конферентна връзка, с едно лице, от което се търси отговорност за над 4 млрд. лева, е обидно за българската държава."

"Единственото нещо, което може да направи, е незабавно да дойде в страната и да отговаря пред компетентните органи. Всичко друго е много нагла претенция да се поставиш над правния ред и върховенството на закона", добави Местан и подчерта, че "този рефлекс е в основата на рухването на банката".

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини