Книгоиздателска къща „ТРУД” в четвъртия „Поход на книгите” 2 април 2015 г. – 23 април 2015 г.

„Походът на книгите” през 2015

Всяка година Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките - „Походът на книгите”, организиран от Асоциация „Българска книга”, се провежда между два празника на книгата. Официалното начало ще бъде поставено в 11 ч. в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека, под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Кампанията завършва на 23 април – Световният ден на книгата и авторското право, когато АБК връчва и годишните награди „Рицар на книгата”.

По традиция, част от Похода са събития, ангажирани с ограмотяването и стимулирането на четенето сред децата. Тази година, за пръв път, „посланици” на Кампанията ще са само български писатели и поети. Те ще гостуват в 12 детски градини и 15 училища в София и заедно с децата ще прочетат откъси от любимите си детски книги. През първата седмица в кампанията ще се включат – Белослава Димитрова, Благовеста Пугьова, Иван Христов, Кристин Димитрова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Радослав Чичев и Теодора Димова.

Инициативата „Походът на книгите” е провокирана от редици негативни тенденции, отразени в различни изследвания през последните години. Проучване на PISA в областта на средното образование от 2012 г. посочва, че в България близо 50 % от 15-годишните са функционално неграмотни, с което страната ни заема едно от последните места в авторитетното изследване. България е една от европейските държави с най-малък брой книги на глава от населението. Според друго изследване на читателските практики у нас за 2009-2010 г., проведено от Алфа Рисърч и Академична лига за Югоизточна Европа, близо 29% от хората не са чели никога или са прочели до 10 книги през живота си.

Подобни кампании имат своите международни модели в страни, чиито показатели са много по-добри от българските. Някои примери са германските „Възрастни четат на деца”, „Крос за четенето”, или холандските януарски седмици, в които известени личности четат на деца, или популярните поредици във Великобритания, в които спортисти четат любимите си детски книги.

До момента в „Походът на книгите” са участвали над 150 детски градини и училища и близо 200 известни личности, сред които актьори, музиканти, режисьори, политици, спортисти, журналисти и др.

Всяка детска градина и училище, станали част от Кампанията се превръща в „Крепост на книгата”, със заслуги към каузата за стимулиране на четенето сред децата.

Участието на Издателство „Труд”

Издателство „Труд” покани поп певицата Ирра да участва като чете любима детска книга пред деца. Тя се съгласи с удоволствие, тъй като има афинитет към книгата, а и е майка на две деца. Ирра ще чете най-новото заглавие от поредица „Златни детски книги” – включваща най-добрите световни и класически детски книги, които се изучават и в училище – а именно: „Възмездието на Кали. Диадемата на орангутана” на Петър Бобев.

Четенето ще се състои на 15 април 2015 г., в 105-то СОУ „Атанас Далчев” граф София, от 10,00 ч., пред ученици от 4-ти клас.

Повече за книгата и автора

Петър Бобев е роден на 9 август 1914 г. в Горна Оряховица. Баща му е професор по история. Завършва Агрономо-лесовъдния факултет на Софийския университет. Работи в Лозаро-винарската опитна станция в Плевен, в конезавод “Клементина”, като учител в Средното градинарско училище в Горна Оряховица. От 1941 до 1945 г. служи в армията. След войната до пенсионирането си работи като чиновник в банка. Четиридесетгодишен започва да пише приказки, които печата първо в списание “Дружинка”. По-късно става редовен сътрудник на списание “Пламъче”.

Автор е предимно на юношески приключенски романи с фантастични или исторически елементи. Темите в произведенията му са разнообразни – подводният свят, древни цивилизации, праисторически същества, екзотични места, историята на България.

Бързо става един от най-популярните и обичани писатели за юноши у нас. Награждаван е нееднократно, а през 1994 г. е удостоен с националната награда за детска литература “Петко Р. Славейков” за цялостно творчество.

В тома „Възмездието на Кали/Диадемата на орангутана” има два романа, които се публикуват за първи път. Това е изключителността на изданието, за което печели и конкурс към Министерството на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура