Независим театър събира куп звезди на една сцена

Сбъдната мечта. Така определи актьорът Слав Бойчев новата театрална сцена Независим театър, чийто директор ще бъде той. Независим театър ще отвори врати на 6 май със спектакъла „Омайна нощ“. Бойчев е известен като създател на актьорски школи, а по-късно и на театрална компания МОНТФИЗ. Новата започва с репертоар от 12 постановки, в които ще се изявяват утвърдени имена като Асен Блатечки, Мария Сапунджиева, Калин Врачански, Атанас Атанасов, Ненчо Балабанов, Луиза Григорова, Николай Урумов, Иво Аръков и др. Независим театър се помещава под наем в сградата на бившия Модерен театър на улица „Върбица“ 12.

Това ще бъде първият театър у нас, който ще работи с художествен съвет. В него участват директорът Слав Бойчев, проф. д-р Атанас Атанасов и по всяка вероятност още няколко имена, които ще бъдат обявени по-късно. Репертоарът на новото театрално пространство ще бъде обособен в няколко програми: основна, специална селекция, наградени представления, нови представления, гостуващи и др. От ръководството се надяват и на международни копродукции. Част от пролетната програма ще станат спектаклите „Чиста къща“ на режисьора Иван Урумов, „Бурунданга“, „Мъртви души“ на Булгаков.

„Скепсисът ми е стигнал високо ниво. Сякаш всичко е предварително обречено на неуспех. Но от 15 години упорито мисля, че нашето поколение трябва да даде път на младите и енергичните, време е да си сменим местата. Наблюдавам работата на МОНТФИЗ, повярвах в тях, ще се опитам да бъда полезен, без да се меся активно, без да бъда авторитарен“, заяви проф. д-р Атанас Атанасов на среща с журналисти.

Сред присъстващите на срещата беше и актрисата Мария Сапунджиева, която сподели, че на същата сцена е родила сина си и пожелава на Независим театър да има дълъг живот, за да дочака на същата сцена и внуци. Николай Урумов пък се пошегува, че ще се опита да направи Големия шлем, защото играе навсякъде и тази сцена не трябва да прави изключение.

Независим театър няма да разчита на държавно или общинско финансиране. „Издръжката ще е само с наши средства, извън обичайната театрална система“, каза Слав Бойчев. От репертоарна гледна точка театърът също ще е независим, защото ще работи с независими продуценти, режисьори и актьори. Независим театър ще разчита също на външни изяви, които обаче не противоречат на духа на театъра, изрично подчертаха от ръководството.

„Този театър ще има облик“, категоричен беше проф. д-р Атанас Атанасов и допълни, че халтура в този театър ще има само след неговото напускане.

Билетите в Независим театър ще бъдат на цени между 12 и 20 лева като се предвиждат преференции за учащи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура