Седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

За първи път в България в „Софиямед“ беше успешно имплантиран изкуствен менискус!

За първи път в България в Университетска болница „Софиямед“ бе успешно имплантиран изкуствен менискус.

Интервенцията на 38-годишния пациент се осъществи от екипа на най-добрия специалист по коленни травми в страната и завеждащ Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев.

„Операцията на пациента премина успешно, като се надяваме след осъществяване на следоперативната рехабилитационна програма той да се възстанови напълно до нормални натоварвания и функции на оперирания крайник“, коментира доц. Георгиев.

Имплантирането на синтетичен (изкуствен) менискус се прилага при определени показания, свързани с вида на увредата, състоянието на хрущяла на ставата, възрастта на пациента. Към новия тип артроскопска операция може да се пристъпи веднага след травма, ако скъсването е такова, че трябва да се отстрани целият менискус или голяма част от него. Но също и когато години след отстраняване на голям процент от менискуса се появят оплаквания.

„Един от най-новите методи за заместване на отстранена част от менискуска е именно имплантирането на синтетичен(изкуствен) материал. Той се прилага чрез оперативна техника, която е изключително артроскопска, което позволява да се извърши с абсолютно задължителната прецизност и минимална хирургична травма. До този момент такива операции се правеха в някои страни в Европа и САЩ, но не и в България. Щастлив съм, че с екипа ми от „Софиямед“ сме първите в страната, които осъществихме това и благодаря на пациента, който ни гласува това доверие“, уточнява доц. Георгиев.

Артроскопията е освен диагностичен метод и най-неинвазивната техника за операция на ставите. В Университетска болница „Софиямед“ доц. Георгиев и екипът му извършват годишно над 1100 операции на колянна, глезенна и раменна стави.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.