Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня в Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Нов рунд от сагата за социалния блок в кв. “Аспарухово”

Жители на кв. “Аспарухово” ще атакуват във Варненския административен съд решението на общинския съвет, с което в понеделник бе дадена зелена улица за строителството на социален блок в квартала с европари. Това обяви Костадин Костадинов, който бе един от четиримата съветници, гласували против решението. Груповата жалба ще бъде внесена след обнародването му, като до момента готовност да я подкрепят са дали 15 души, уточни Костадинов. Според него проектът е дискриминационен, а общината е манипулирала общественото мнение с резултат от поръчана от нея анкета, според която 98% от жителите на Аспарухово подкрепят идеята, стига блокът да е само за техни съкварталци. Допитването бе направено, тъй като задължително условие за финансирането бе проектът да среща одобрението на местната общност.

“Не знаем дали това реално ще е блок за хората от Аспарухово. Все още не съм се запознал с решението на съвета, но обжалване ще има, защото изначално общината работи по тази идея непрозрачно”, коментира адвокат Петър Николов от инициативния комитет, който през последните месеци проведе няколко протеста и внесе в общината подписка с 4800 парафа против проекта.

Той ще се финансира от ОП “Регионално развитие” с 3,8 млн. лв. и предвижда изграждането и обзавеждането до ключ на 30 жилища на ул. “Горна Студена”, която пресича ромската махала на квартала и пострада най-тежко от миналогодишния юнски потоп. Според изискването на финансиращия орган в кооперацията ще бъдат настанявани социалнослаби, многодетни или самотни родители и представители на малцинствата. “Кой човек с увреждания или с много деца ще отиде да живее насред махалата?”, попита риторично Николов.

Според Костадинов на този адрес и по тези критерии новата придобивка щяла да се превърне в луксозно циганско гето. От инициативния комитет са притеснени и от факта, че част от загубилите домовете си жители на квартала няма да могат да кандидатстват за ключ от евтините общински апартаменти, тъй като се водят собственици на терените под къщите си и изпадат от класацията.

“Няма такъв риск”, категорична бе д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на Варна. Тя уточни, че МРРБ е дало разрешение всички жилища да бъдат само за жители на Аспарухово. Одобреният вече проект обаче може да се провали заради неспазване на сроковете, тъй като по график блокът трябва да е готов до края на октомври. Ако се случи, това ще е втори неуспешен опит на Варна да получи европари за така необходимите на града социални жилища. Първият бе в кв. “Възраждане”, където хората дадоха бурен отпор на идеята.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.