Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

500 лева обезщетение за Лечков

500 лева вместо поисканите 50 хил. лева обезщетение ще трябва да плати сливенският бизнесмен Илия Георгиев на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков , реши Окръжният съд в Сливен. Освен тази сума, Георгиев ще трябва да плати и 219,60 лева обезщетение за забава.

Предявеният иск е за това, че Георгиев подавал сигнали до различни институции, бил основен свидетел на прокуратурата и станал причина бившият кмет да бъде подсъдим. Става дума за едно от образуваните срещу Лечков дела. То е за това, че през 2005 г. като кмет поискал 5 хил. лева от бизнесмена за футболния клуб в Сливен срещу обещанието да въздейства върху длъжностни лица, за да бъде изграден водопровод в местността Кироолу. А такъв не бил изграден. Делото приключи с оправдателна за градоначалника присъда. Но репутацията му била опетнена в резултат на наказателното преследване, нашироко отразено в медиите, което провалило и шансовете му за трети кметски мандат.

В исковата молба се твърди, че Лечков бил свален от върховете, до които достигнала неговата спортна кариера и се изтъква, че той е “емблематична и легендарна фигура в българската спортна и социално-политическа реалност”.

Първоначално Лечков поискал Георгиев да му плати 1000 лева за имуществени, 50 хил. лева за неимуществени вреди и 22 200,61 лева за забава. Съдът отхвърли претенцията за имуществени вреди. А обезщетението за неимуществени призна до размер 100 пъти по-малък от първоначално предявения.

В мотивите на съда се посочва, че бизнесменът Георгиев, сезирайки различни институции, е реализирал не само правото си на жалба до компетентен орган, но и гражданската си позиция. А изразяването на мнение и на критика относно изпълнението на служебни задължения е основно човешко право – посочва още съдът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете