Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Смъртна присъда за изнасилване на деца въвеждат в Индия

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

Джулиана с нов нос и чужд мъж на парти Вдига наздравици с Христо Сираков

Иран възобновява ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничество

В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

Турският президент призова за мир с Гърция

Стефан Димитров: Ден след песента ми за земетръс на Лили Иванова трус удари Вранча

Забраняват строежи върху свлачища без канализация

Строителството в свлачищни райони, в които няма изградена канализация, се забранява. Това гласят промени в Закона за устройство на територията, които регионалното министерство е пуснало за обществено обсъждане. Става въпрос само за свлачища, които са регистрирани като такива. Според регистъра в България има 1850 срутищни района, но последните обилни дъждове активизираха още двайсетина.

Според промените, предлагани от ведомството на Лиляна Павлова, там, където има изградена канализация и са проведени геозащитни инженерно-геоложки и хидроложки проучвания, строителството ще се допуска. То обаче ще се разрешава само с подписа на регионалния министър, независимо че за строежите от четвърта до шеста категория, които са и най-масовите, разрешителните се издават от общините. Документът от министъра според новите текстове става неразделна част от строителното разрешително.

Много от текстовете са посветени на облекчаване на строителните процедури, а други – на премахването на Министерството на инвестиционното проектиране, което съществуваше по времето на кабинета „Орешарски“. Новост е и разрешаването на дългогодишния спор с архитектурната гилдия, която настоява да има думата при назначаването на главни архитекти на общините. Според промените в комисиите за избор на главен архитект една трета от членовете трябва да са представители на Камарата на архитектите в България и на Съюза на архитектите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.