Плевнелиев бави Консултативния съвет за армията

Президентът Росен Плевнелиев може да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към края на април, обясниха вчера от президентството. В началото на февруари Плевнелиев обяви, че подготвя свикване на КСНС през март, като темата му няма да бъде кризата в Украйна, а състоянието на Българската армия. Държавният глава поясни, че още от началото на годината се готви съвет по тази тема.

В момента се решават едни от най-важните неща за армията - дали да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране на бойците и дали да се запазят социалните им привилегии.

Ръководството на Министерството на отбраната ще предложи съвсем скоро Народното събрание да приеме нова Бяла книга за отбраната, която да регламентира бъдещото развитие на армията и националната сигурност. Документът е готов, но МО отказва да го публикува, заради което няма обществено обсъждане. Не се знае и какво е мнението на главнокомандващия Плевнелиев за „новата библия на войската“.

Президентът обаче е категоричен, че армията не бива да страда от политическото противопоставяне. Плевнелиев настоява бюджетът за отбраната да бъде актуализиран, а годишните разходи да достигнат до 2% от БВП. Сега те са малко над 1,3%.

Президентът смята, че армията има нужда от постигането на нов политически консенсус по отношение на дългосрочните документи за планиране и деветте приоритетни проекта за модернизиране на армията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини