На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Започна делото срещу шестимата, разпространявали радикален ислям във фейсбук

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС, съобщи Фокус. Прокурорът по делото Недялка Попова каза, че са им повдигнати обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за пропаганда на война.

Освен това, на един от обвиняемите е повдигнато и обвинение за незаконно притежаване на оръжие. Събрани са доказателства за това, че в Пазарджик, Пловдив и Асеновград шестимата са действали в нелегална група, обособена на религиозен принцип с ръководител Ахмед Муса Ахмед. Групата е притежавала дрехи, шапки, ленти, знамена, носещи символите на „Ислямска държава”, която е обявена за терористична организация.

Във фейсбук профилите на обвиняемите има много снимки, видеозаписи, колажи на „Ислямска държава”. В мотивите си защо иска да останат в ареста, прокурорът посочи конкретно за всеки един от шестимата събраните доказателства.

За Йосиф Минчев от Пловдив са събрани доказателства за проповядване на религиозно-екстремистка идеология чрез показанията на двама от обвиняемите и двама свидетели. Той е определен като водач на пловдивската структура на групата на Ахмед Муса. По делото са приложени и веществени доказателствени средства, събрани на основата на СРС.

Вторият обвиняем Александър Иванов е имал в своя профил във фейсбук знамена с логото на „Ислямска държава”, в дома му е открита книгата „Вероотстъпничество”, която е с проблемно съдържание. За него също има СРС-та, които доказват контактите му с Ахмед Муса. Александър Иванов е чел лекции в Пловдив на адреса, където живее с антидемократично съдържание. В дома му е намерена бойна пушка Щаер Манлихер – 8мм, боеприпаси – 9 бр. патрони от 8 мм, за които той няма разрешително. Той е осъждан през 2006 година. Присъдата му е тригодишен изпитателен срок, който е изтекъл, но това е негативна характеристика за него, посочи прокурорът.

Орхан Бързак от Пазарджик присъства на снимки със знамена на „Ислямска държава”. В извършената експертиза на съдържанието на профила му във фейсбук е посочено, че той цели да героизира членовете на престъпни структури. Той има криминална регистрация по чл. 339 за незаконно притежаване на оръжие и криминална регистрация за нанесена телесна присъда по хулигански подбуди. Осъждан е за взрив, като му е наложена пробация. Изтърпял е наказанието си.

Райко Кърталов от Пазарджик също има проблемен фейсбук профил – 5 проблемни файла със знамена на „Ислямска държава” и клипове. В превода на един от клиповете се съдържа призивът: „Напредвайте и се присъединявайте към джихада!”.

В профила във фейсбук на Ненко Щерев от Асеновград се съдържа масово шествие със знамена на „Ислямска държава”. Той чете проповеди с антидемократично съдържание в Асеновград. В една от тях се казва: „Обявихме джихад, ще режим главите на пленените неверници!”.

Във фейсбук профила на Веселин Стефанов от Пазарджик материалите, които се съдържат там са с крайно радикално съдържание. Има фотомонтаж, на който собствената му снимка е на фона на двама въоръжени бойци на „Ислямска държава”. Има клипове на арабски език с текст: „Ако не излезете на война, когато е нужно, Аллах ще ви накаже с много голямо наказание!”.

За шестимата обвиняеми прокурорът посочи също, че имат многократни пътувания в чужбина и е възможно да се укрият или да напуснат страната, ако бъдат освободени. Освен това, всички имат негативни характеристични справки, в които се посочва, че са настроени негативно към други религиозни общности, че са крайно фанатизирани, за някои, че за агресивни, поради което се иска налагане на постоянна мярка „задържане под стража”. Съдебното заседание продължава с изслушването на защитата на обвиняемите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.