БСП смекчи поправката “анти-Станишев”

Ръководството на БСП смекчи поправката в партийния устав, с която не се позволява на бившия лидер Сергей Станишев да се кандидатира отново за шефския пост на “Позитано” 20 догодина. Това стана три дни преди очаквания напрегнат конгресна Цветница, на който промените трябва да бъдат одобрени.

Миналата събота пленумът на левицата изнендаващо прие редакция в устава, която забранява на председатели на Национания съвет (НС) и на другите организации на столетницата 4 години след изтичането на мандата си да се кандидатират отново за поста, ако са го прекратили предсрочно. Социалсти и журналисти веднага нарекоха поправката “анти-Станишев”, защото заради нея бившият лидер, който подаде оставка миналото лято, нямаше да може да се кандидатира отново за председател до 2020 г.

В сряда вечерта обаче срокът е бил съкратен от 4 на 1 години, което значи, че Станишев може да бъде кандидат за лидер на БСП на редовния конгрес догодина. Самият той обаче вече заяви, че има лидерски амбиции само по отношение на Партията на европейските социалисти (ПЕС), но не иска да се връща като председател на “Позитано” 20.

Според запознати смекчаването на поправката “анти-Станишев” е станало с цел “доказване на обществеността, че това не се прави заради Станишев, а за да могат подалите оставка след изборна загуба лидери на местни структури наистина да бъдат сменени”. Такова бе обяснението и на автора на поправката – сегашния лидер Михаил Миков.

На “Позитано” 20 са редактирали и приетите текстове в събота, според които “при слаби резултати или неизпълнение на решения” пленумът щеше да може да прекратява предсрочно мандата на партийни органи и лидери. Новият текст дава такава възможност “при комплексна негативна оценка”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини