ГЕРБ с промени за съдебната власт преди министър Иванов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и още 15 депутати от партията внесоха проект за промени в Закона за съдебната власт. Той предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите, предаде БГНЕС.

От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС. Съветът пък остава постоянно действащ орган, предлагат депутатите от мнозинството.

Промени в Закона за съдебната власт се очакваше да бъдат обявени от Министерството на правосъдието, като по думите на министър Христо Иванов, това трябва да стане след Великден.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че представителите на държавното обвинение в работната група, подготвяща промените в ЗСВ, са взели решение да не участват повече в заседанията, инициирани от Министерството на правосъдието, съобщи "Правен свят".

Същевременно правосъдният министър заяви, че не е доволен да се концентрира много власт в прокуратурата. Коментарът му бе по повод предложението главният прокурор има право да спира бизнес сделки или да ги разваля без съдебно решение.

"Необходима е повече аргументация, защо се налага въвеждането на такива правомощия на прокуратурата, предвидени с промените в НПК и ГПК", смята министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини