ВАС окончателно отряза КТБ за лиценза (ОБЗОР)

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да върне лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Вчера петчленният състав потвърди определението на първата инстанция, че акционерите в КТБ нямат правен интерес да обжалват наложената мярка от Управителния съвет на БНБ.

Така магистратите, начело с шефа на ВАС Георги Колев, оставиха жалбите им без разглеждане.

След тази развръзка, процесът за фалита на банката, който бе спрян до решаване на спора във ВАС, отново ще стартира.

Делото пред ВАС беше образувано през ноември м.г. по жалби на „Бромак", която притежава 50,66 % от капитала на КТБ, и останалите акционери - „Бългериан Акуизишън къмпани", Орлин Русев и Вера Ахундова.

Според петчленката обаче акционерите не са адресати на отнетия лиценз и нямат право да го обжалват. „Не са страна в административното материално правоотношение, което се развива между БНБ като специализиран държавен орган и поднадзорното лице КТБ, което е носител на лиценза", посочват магистратите.

Те уточняват и че между БНБ и акционерите няма отношения на власт и подчинение. Следователно всяко правно въздействие помежду им не е пряко, а косвено. „Противното би довело до неудържимия извод, че кръгът на легитимираните лица следва да се разшири необосновано до всяко лице, което има правоотношения с КТБ от имуществен характер - не само акционери, но и вложители, контрагенти, служители на трудово правоотношение“, пишат съдиите. Те отхвърлят и оплакването, че юрисконсултите на БНБ не са имали представителна власт по делото. Цитират пълномощни, издадени от управителя на БНБ и решение на УС на Централната банка, с които се дава право именно на юрисконсултите да я представляват.

Съдиите са оставили без уважение и искането на акционерите за отправяне на преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз. Те настояваха да се разтълкува директива на ЕС за това кой има правен интерес да оспорва отнемането на банков лиценз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право