Избраха енергийния регулатор със скандал

След неколкочасови дебати, две извънредни почивки и съмнения за нагласен вот депутатите избраха вчера деветимата членове на Комисията за енергийното и водно регулиране (КЕВР). Две трети от тях бяха предложени от управляващите партии - ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Преди самия вот от БСП показаха списък на кандидатите, които според тях ще бъдат избрани, след което демонстративно напуснаха пленарната зала. С мотива, че гласуването е нагласено, левицата настоя също така да бъдат оттеглени нейните кандидати.

Председателят на парламента Цецка Цачева отказа с обяснението, че няма процедура за оттегляне на кандидати. Така след гласуването беше избран само един комисар по водите, предложен от левицата - бившия депутат Димитър Кочков. Той обаче не се закле.

Вероятно до края на седмицата БСП ще има политическа позиция дали Кочков трябва да поеме поста, но неофициално източници от левицата казаха, че той ще положи клетва.

Очаквано председател на КЕВР стана бившият депутат от ДСБ Иван Иванов, който беше избран със 142 гласа „за“. При изслушването му в енергийната комисия в началото на седмицата той обяви, че си поставя две основни задачи - спасяването на държавната НЕК и диверсификацията на енергийните източници.

Най-много гласове „за“ събра бившият шеф на енергийния регулатор при първото правителство на ГЕРБ Евгения Харитонова - 167. Член на КЕВР ще бъде и настоящият шеф на регулатора Светла Тодорова.

В новата комисия влизат и предложеният от ДПС бивш депутат Ремзи Осман, както и двама от кандидатите на „Патриотичния фронт“ - Александър Йорданов, който е работил като одитор в БДЖ, и Владко Владимиров, служител на „Мини Марица изток“.

От Реформаторския блок в КЕВР освен Иван Иванов влиза и Валентин Петков, бивш зам.-шеф на ВиК-Варна. Предложеният от БДЦ Георги Златев също бе одобрен. Той е дългогодишен служител в свързаните с бизнесмена Христо Ковачки дружества „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес