Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Енергото иска ново поскъпване на тока

Доставчите на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ искат увеличение на цената на тока от 1 юли. Компаниите трябваше да обявят разчетите си до края на март, но единствено доставчикът на ток в Южна България ЕВН съобщи пред „Труд“ точна стойност на исканото увеличение – 8,5%.

От компанията обясниха, че ръстът е изчислен на базата на инвестиции в ключова инфраструктура, така че да бъдат избегнати тежки аварии в бъдеще. В началото на март много клиенти на ЕВН останаха за дълго без ток заради падналия обилен сняг, който скъса жици и събори стълбове.

„Инфраструктурата ни е застрахована, а разходите за отстраняване на самите аварии ще бъдат поети от нас, нищо от това не влиза в сметките“, уточниха от компанията. Преди месец ЕВН искаше увеличението на тока да бъде 7%. Корекцията е заради нови указания за смятане от Комисията за енеригйно и водно регулиране (КЕВР).

От най-големият доставчик – ЧЕЗ, казаха, че искат „справедливо разпределение на тежестта на всеки елемент от цената“, така че да се покрият разходите на компанията.
Под „справедливо разпределение“ компанията има пред вид да бъдат взети част от приходите на производителите и държавната НЕК, за да бъдат прехвърлени към тях, за да не бъде пипана цената на тока.

Ако КЕВР обаче прецени, че не може да го направи, за да бъдат покрити разходите на ЧЕЗ трябва да бъде увеличена цената на тока за бита и дребния бизнес.

От доставчика на ток в Севороизточна България също искат увеличаване на цената на тока, но не пожелаха да кажат с колко. „В своето предложение за следващия регулаторен период компанията е предвидила средногодишни инвестиции в размер на 66 милиона лева“, се казва в обяснението на дружеството. От него напомнят, че регулаторът не им е позволявал инвестиции през последните две години.

Крайното решение за цените на тока от 1 юли ще бъде взето от КЕВР в края на юни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете