Димитър Пенев хвърли жребия и поиска медал

Традиционно леката ръка на Димитър Пенев ни отреди … нелека задача на европейското за юноши до 17 г., на което България е домакин. Жребият в Поморие ни прати в група с Хърватия, Австрия и Испания, като стартираме на Гергьовден - 6 май, в Стара Загора срещу хърватите.
Можеше и да е по-лошо, след като четвъртият ни съперник остана да се изтегли измежду Франция, Англия, Германия и Австрия, и... си отдъхнахме, че все пак в карето ни остава само една, а не две супер сили.
„Много трудна група, но на европейско лесно няма - коментира Борислав Михайлов. - За първи път от 56 години сме домакини на голям форум на УЕФА, а всички гости тук са впечатлени от условията. Желаем да вземем домакинство и на европейско за младежи до 21, и то в следващите 4 години. БФС ще опита да вкара на мачовете от това първенство максимален брой деца безплатно, а ако УЕФА не го разреши, ще им платим билетите и пак ще го направим.”
За последно България прие континентален шампионат до 19 години през далечната 1959-а. Тогава „лъвовете“ ликуват с титлата след 1:0 над Италия във финала. Сега Димитър Пенев, изтеглил топките от урните, пожела: „Да се върнем към 1994-а... Дано нашите момчета се класират в тройката!”.
И място в шестицата би било чудесно - първите 6 тима на Евро 2015 взимат визи за световното в същата възраст в Чили през септември и октомври тази година.
Историческото на първенството е, че и 16-те отбора ще са настанени в мегакомплекса „Сънсет Ризорт” в Поморие, където мина и жребият. Шефът на младежкия и юношески футбол към УЕФА Джим Бойс обяви, че фактът е показателен - „Това е игра, която трябва не само да изгражда футболисти, но и приятелства”.
Форматът с 16 отбора се завръща след 2002 година, а регламентът е класически - 4 тима в група, първите 2 отиват на четвъртфинали, а който успее да мине и през тях, вече има квота за световното. Отпадналите играят два баража, за да определят последните 2 финалиста за Чили.
Куриозно, треньорът на тима Александър Димитров не успя да види наживо жребия, тъй като в същия момент започваше контрола на отбора ни срещу Македония в Благоевград. Опитите на българите да убедят съперника да пътува до Бургас за мача и така селекционерът ни да бъде на жребия в Поморие не сполучиха.сокият гост за първенството – Мишел Платини.

Павел Панов замени селекционера
Павел Панов, координатор за детско-юношеския футбол към БФС, застана до треньорите на съперниците ни на европейското, вместо отсътстващия селекционер Александър Димитров. Легендата се снима и с трофея, поставен пред сцената на жребия. Съчетано с пожеланието на друг голям в родния футбол – Димитър Пенев, първите знаци за европейското изглеждат добри.

Треньорът на испанците: Срещу България никога не е лесно
Треньорът на испанците Санти Дениа въздъхна, че срещу България никога не се играе лесно. А когато сме и домакини – нещата стават още по-сложни.
„Вероятно ще сте подготвени максимално добре и ще искате да се представите много силно – коментира Санти, съотборник на Любослав Пенев от шампионския тим на „Атлетико” през 1995-96 г. – Преди 2 години ни победихте на тази възраст (1:0 в Стара Загора – б.а.). Сега трябва да си върнем. Преди онзи мач помня и две контроли в Благоевград, когато треньор бе същият човек, който и сега ще води отбора ви... Пак бе трудно – 0:0 и 1:0 за нас. Явно той подготвя физически и тактически отлично отборите си.
Няма фаворити на този турнир, всички отбори са силни. Първата ни цел е да мислим за излизане от групата, а нататък вече става друго. Радвам се, че първият ви мач не е срещу нас, а срещу хърватите. Предполагам и публиката ще ви подкрепя, затова не исках да сме в група с домакините. Другите два отбора са много силни също, което прави групата много сложна – хърватите и австрийците спечелиха своите квалификационни потоци, така че със сигурност са добри.
Дали ще искам съвет от моя приятел Любо? Познаваме се добре, имаме отлични взаимоотношения, но... съмнявам се той да ми подскаже точно срещу България!”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ