На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

18% от американските студенти страдат от синдром на взривяваща се глава

Изследователи от Вашингтонския университет са провели допитване сред 211 студенти в опит да разберат дали те страдат от синдрома на взривяваща се глава – изключително неприятно и слабо изучено явление. Негова особеност е това, че човек се буди от силни звуци, идващи не отвън, а отвътре, от неговата глава. Понякога дори му се струва, че главата му се взривява. Този синдром е слабо изучен и практически не се лекува. Изяснено било, че поне 18% от студентите изпитвали подобно нещо поне веднъж в живота си. Резултатите от допитването са публикувани в сп. Journal of Sleep Research.

Преподавателят във Вашингтонския университет Браян Шарплес (Brian Sharpless), докато подготвял обзор на литературата по този въпрос, открил, че този синдром достатъчно често се появява и при младите хора – досега се смятало, че от него страдат основно хора над петдесетте, пише „МегаВселена“, позовавайки се на EurekAlert. След това Шарплес провел допитване сред 211 студенти и изяснил, че 18% от тях – тоест почти всеки пети – страдали от синдрома на взривяваща се глава. Освен това била забелязана странна корелация – около 36% от запитаните страдали от друго заболяване, свързано с парализата на съня, при което човек се буди и усеща пълна неспособност да мръдне. Двата тези синдрома предизвикват силен страх у хората, някои от запитаните дори се оказвали в болница след това. У други възниквали мисли, че ги преследват пришълци или правителството изпитва върху тях секретно оръжие. Всичко това убедило Браян Шарплес, че синдромът на взривяваща се глава изисква по-задълбочено изследване. Засега ученият само изказва предположение, че двата синдрома са свързани по някакъв начин с изключването на нашия мозък по време на сън. Той сравнил ситуацията с изключването на компютър, когато всички системи трябва бързо и спокойно да спрат. Но ако има някакъв „бъг“, то всички нервни клетки започват да работят неправилно и издават рязък шум, а може би и блокират способността за движения. Сега Шарплес работи над книга за парализата на съня и се надява, че учените ще могат да изработят ефективни методи за лечение както за парализата, така и за синдрома на взривяваща се глава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.