На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

18% от американските студенти страдат от синдром на взривяваща се глава

Изследователи от Вашингтонския университет са провели допитване сред 211 студенти в опит да разберат дали те страдат от синдрома на взривяваща се глава – изключително неприятно и слабо изучено явление. Негова особеност е това, че човек се буди от силни звуци, идващи не отвън, а отвътре, от неговата глава. Понякога дори му се струва, че главата му се взривява. Този синдром е слабо изучен и практически не се лекува. Изяснено било, че поне 18% от студентите изпитвали подобно нещо поне веднъж в живота си. Резултатите от допитването са публикувани в сп. Journal of Sleep Research.

Преподавателят във Вашингтонския университет Браян Шарплес (Brian Sharpless), докато подготвял обзор на литературата по този въпрос, открил, че този синдром достатъчно често се появява и при младите хора – досега се смятало, че от него страдат основно хора над петдесетте, пише “МегаВселена”, позовавайки се на EurekAlert. След това Шарплес провел допитване сред 211 студенти и изяснил, че 18% от тях – тоест почти всеки пети – страдали от синдрома на взривяваща се глава. Освен това била забелязана странна корелация – около 36% от запитаните страдали от друго заболяване, свързано с парализата на съня, при което човек се буди и усеща пълна неспособност да мръдне. Двата тези синдрома предизвикват силен страх у хората, някои от запитаните дори се оказвали в болница след това. У други възниквали мисли, че ги преследват пришълци или правителството изпитва върху тях секретно оръжие. Всичко това убедило Браян Шарплес, че синдромът на взривяваща се глава изисква по-задълбочено изследване. Засега ученият само изказва предположение, че двата синдрома са свързани по някакъв начин с изключването на нашия мозък по време на сън. Той сравнил ситуацията с изключването на компютър, когато всички системи трябва бързо и спокойно да спрат. Но ако има някакъв „бъг“, то всички нервни клетки започват да работят неправилно и издават рязък шум, а може би и блокират способността за движения. Сега Шарплес работи над книга за парализата на съня и се надява, че учените ще могат да изработят ефективни методи за лечение както за парализата, така и за синдрома на взривяваща се глава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.