Журналистът Георги Манев вече не бил обвиняем за всяване на паника, делото е срещу неизвестен

Прокуратурата днес си загуби обвиняемия за всяване на паника с отразяването на наводнението в Казанлък на 1 февруари тази година. Макар до вчера за подобно престъпление призовка като обвиняем да беше получил журналистът от казанлъшката телевизия Пресс ТВ Георги Манев, днес от прокуратурата разпространиха официално съобщение, че производството е срещу неизвестен извършител.

До развоя се стигна след поредица от медийни публикации и интервюта и остра реакция срещу действията на прокуратурата срещу журналистически репортажи. От прокуратурата заявяват, че "категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото."

Днес Манев бил привикан и в полицията, за да му бъде съобщено, че не е нужно да се явява утре като обвиняем по производството, водено за "разпространение на неверни данни за злополука по радио и по друг начин – чрез Интернет и по телевизия". Преди дни той получил призовка в качеството му на обвиняем, но днес му било казано, че тя вече не е актуална, разказа той пред "Дневник".

Окръжната прокуратура в Стара Загора е иззела случая от Районна прокуратура - Казанлък и го е възложила на следовател от Окръжен следствен отдел - Стара Загора. А срокът за разследване е удължен до 3 юни 2015 г.

Главната прокуратура потвърждава думите на журналиста, че всичко е започнало след среща с кмета на Казанлък Галина Стоянова. "Законният повод за самосезиране е разговор с кмета на Община – Казанлък и председателя на Общински съвет – гр. Казанлък", пише в съобщението на обвинението.

Пред "Дневник" Манев отбеляза, че от Пресс ТВ са направили телефонно интервю с изпълняващият длъжността районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров по случая и в него той ясно казва, че е действал по сигнал на кмета Галина Стоянова. Тя казала на прокурора, че работила добре с неговия предшественик и сега искала да види дали ще работят така добре и с него. После му посочила кои медии всяват паника покрай наводненията. А прокурорът решил да се самосезира.

"Това е поредният акт на натиск срещу журналисти. В малките населени места проблемът е много ярко изразен. Звънят ми колеги от цяла България и ми разказват неща, които са доста по-драстични от случилото се с нашата медия", коментира пред "Дневник" Георги Манев. Той си обяснява атаките с разкрития, които направила Пресс ТВ за корупционни схеми и конфликти на интереси в емстната администрация.

В съобщението си от днес прокуратурата отбелязва, че според нея са неверни данните за скъсана дига и опасност от наводнения, "с които е предизвикана паника в населението". "Подобна дига не съществува и опасността от наводнение също е била нереална", се казва в изявлението.

От репортажа ни ясно се вижда, че наводнение има, сега прокуратурата какво ще доказва - че е нямало ли, коментира Манев пред "Дневник".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини