Гърция планира въвеждането на драхмата

Гърция съставя драстични планове за национализиране на банковата система и въвеждането на паралелна валута, освен ако еврозоната не предприеме мерки за предотвратяване на надигащата се криза и не смекчи исканията си, пише The Telegraph.

Източници, близки до управляващата партия „Сириза“, заявиха, че правителството е решено да запази функциониращи публичните услуги и да плати пенсиите, макар средствата в хазната да са на критично ниско ниво. Tо може да бъде принудено да предприеме безпрецедентната стъпка и да пропусне плащането в полза на Международния валутен фонд следващата седмица.

Гърция вече не разполага с достатъчно средства, за да плати на МВФ 458 млн. евро на 9 април и да изплати заплати и социални плащания на 14 април, освен ако еврозоната не се съгласи да преведе следващия транш от временната спасителна програма навреме. „Ние сме ляво правителство. Ако трябва да изберем неизпълнение на ангажиментите ни пред МВФ и неизпълнение на ангажиментите ни пред народа, но това няма да е трудно решение“, каза високопоставен представител в Атина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят