Хакери от Африка точат фирми през имейла

Хакери от южноафрикански страни и Нигерия крадат суми от 50 до над 600 хиляди лева през имейла, пише "Телеграф". Новият вид измама, който набира все повече жертви у нас, е известен като спиър фишинг, предупреждават антимафиоти от Главна дирекция "Борба с оргназираната престъпност".

Измамниците атакуват електронните пощи на наши фирми вносители, като целта е извършителите да получат достъп до кореспонденцията с доставчиците на стоки, които обикновено са производители от Китай.

Когато престъпниците разберат, че българската фирма готви голямо плащане за стока, изпращат до българската компания имейл от името на китайския производител.

"Имахме проблеми с банковите ни сметки, които са запорирани. ще ви изпратим нова, по която да направите превода за тръбите", гласяло едно от писмата. Счетоводителката от българската фирма, която била жена с опит, изобщо не се усъмнила, тъй като наистина предстояла сделка и наистина изглеждало, че съобщението идва от техните партньори. Така без да се замисли, превела над 200 000 лева по другата сметка. Тя пък била отворена на името на наркоман в Англия, който срещу процент веднага прехвърлил парите към реалните извършители.

За престъплението се разбрало, когато китайците събудили в 4 часа сутринта собственика на българската фирма и започнали да му крещят, че стоката не е платена.

Другият вариант за реализация на схемата е изпращането до българската фирма на имeйл, който е маскиран като писмо от банкова или международна организация. В него има прикачен файл или линк, който при отварянето инсталира вирус на компютъра. Зловредният код дава възможност на престъпници да получат контрол върху РС-то, както и достъп до цялата информация на него. Понякога наблюдението продължава с месеци, докато разберат, че се готви голям трансфер на пари. Така например само преди два-три дни престъпниците с подобна престъпна схема успели да задигнат над 300 хиляди евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят