Един от най-издирваните нацисти умря в мир на 93 години

Един от най-търсените нацисти в света е починал на 93-годишна възраст без да получи наказание за престъпленията си. Бившият датски офицер доброволец Сьорен Кам е умрял на 23 март, почти две седмици след като починала съпругата му, разкрива немският “Allgauer Zeitung”.

Кам е петият най-издирван нацист от организацията за правата на евреите „Център Симон Визентал”, чиято цел е нацистите да получат правосъдие и да бъде разкрита истината за Холокоста.

Датчанинът е бил доброволец в корпуса Шолбург, подразделение на СС-Викинги. Той е един от тримата, убили редактора на антинацистки вестник Карл Хенрик Клеменсен през 1943 година.

След войната Дан бяга в Германия, където през 1956 година получава гражданство. Немските власти няколко пъти отказват да го екстрадират в Дания.

„Фактът, че Сьорен Кам – абсолютно неразкаял се нацистки убиец, умря като свободен човек в Кемптен, Германия, е ужасен провал на баварската правосъдна система”, заявява д-р Ефрайм Зюроф от центъра.

„Кам можеше да завърши жалкия си живот в затвора, независимо дали в Германия или Дания. Провалът да му се търси отговорност само ще вдъхновява съвременните наследници на нацистите да следват неговите стъпки”, смята Зюров.

На 30 август 1943 година Клеменсен обидил главния редактор на пронацисткия вестник „Фатерланд” Пол-Нордал Петерсен. Часове по-късно Клеменсен е застрелян в главата с 8 куршума от три различни огнестрелни оръжия. Тялото му е открито на сутринта, простреляно на няколко места в главата и горната част.

Списъкът с издирвани лица на „Център Симон Визентал” съдържа 8 имена. Той е съставен на базата на това доколко реалистични са шансовете обвинените да бъдат изправени пред правосъдието. Това не е списък с най-зловещите престъпници, уточняват от там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят