Кунева изнесе открит урок как ще бори корупцията по висшите етажи

Меглена Кунева обясни пред Нова тв как ще се бори с корупцията по висшите етажи и даде разяснения какво ще представлява новият орган. Разговорът започна с престрелка между вицепремиерът и водещата Ани Цолова, която я попита дали прокуратурата в тази област ще е независима.

"Какво искате да кажете, как така независима прокуратура. Другата да не е зависима. Прокуратурата по начало е независима, това не е веднъж завинаги дадено никъде, но България трябва да има независим съд и прокуратура", отсече Кунева. И после разясни как е в Румъния и как ще бъде у нас.

По Конституция не може зам.-главен прокурор да не е подчинен на главния. И в Румъния е така. В Германия, Франция, Полша няма такъв орган - специализирана прокуратура - като в Румъния, който се занимава с политиците. Проучихме много добре румънския опит заедно с министъра на правосъдието. Това, което са направили в Румъния, е подобно на това, което направихме преди години - специализиран съд. Думата "специализиран" не произвежда магическо действие. Това, което може да се направи в България, сега и веднага, е да се засили дейността на прокуратурата.

Трябва да има много добри доказателства - те се събират от МВР. В Румъния взимат служители под една обща шапка и работят заедно. В последните дни между МВР, ДАНС и прокуратурата е сключено споразумение, за да може един екип да работи само върху корупцията. Ако тази стратегия заработи, в броени месеци ще имаме сериозен резултат. Ние нямаме недостиг на репресивна политика, а ако това звено заработи, няма да имаме и институционален недостиг. Трябва да има политическа воля и лидерство, за да няма после измъкване, че нещо е неразбрано. Вторият стълб, административният, е най-важният. Говоря за напълно нова система. Този орган е нов. Ще се иска достъп до банковата тайна", обясни вицепремиерът.

"Най-важното е да се гарантира независимостта, а отборът от хора да бъде подложен от тестове за лоялност. Те не се провеждат само у нас. Гражданите може да сезират този орган, той сам ще може да се самосезира по медийни публикации. Ще искаме външен одитор всяка година, който да проверява как тези органи си вършели работата", добави Кунева. Възможно е хората, подаващи сигнали, да получават и заплащане срещу това, стана ясно още от нейните думи.

Меглена Кунева представя идеята си и новия орган за борба с корупцията пред медиите днес. В звеното ще работят служители от три ведомства - МВР, ДАНС и прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини