Христо Иванов: Не съм сам срещу всички, имам подкрепата на Кънев и Борисов

Не се чувствам сам срещу всички. Имам доста силна подкрепа и от премиера, и от Радан Кънев. Няма изненада, известно е, че различни парламентарни групи работят по различни текстове. Всяка група депутати търси изява, а и ножът вече е опрял до кокала. Това каза правосъдният министър Христо Иванов в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Коментарът му е по повод внесения вчера от ГЕРБ проект за промени в Закона за съдебната власт за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии. Това става точно когато голяма работна група в министерството е на финала да изготви изменения в Закона за съдебната власт въз основа на приетата от парламента стратегия за реформа. Под проекта стои подписът на шефа на парламентарната група Цветан Цветанов.

"В парламента има мнозинство, което иска да се промени съдебната система. Говори се за реформата, това е важното. Съревнованието е партийно, не е атака срещу мен. Внасянето на законопроекта е елемент от мача в парламента. Депутатите от ГЕРБ явно искат да отбележат точка, тъй като АБВ преди това внесоха законопроект за електронното правосъдие", каза Иванов.

Страшно амбициран съм да доведем реформата докрай. Вместо дестабилизация, се вижда консолидация. Актаката ще се засилва от определени кръгове, които сегашното състояние на системата устройва. Предложенията на главния прокурор отдавна са на масата, още от октомври. Сега обаче им се обърна внимание и ще започне дискусия по тях.

Ние ще внесем много по-обемен и обхватен законопроект, който ще бъде обсъден. Премиерът беше ясен, че това, което се прави в Министерството на правосъдието, е водещо в съдебната реформа, заяви правосъдният министър. Попитан вижда ли бламиране на премиера Борисов от страна на Цветан Цветанов, правосъдният министър каза: "Не виждам в този сюжет бламиране. Депутатите от ГЕРБ имат право да търсят изява, но нищо повече не се е случило". След снощната подкрепа от страна на премиера се вижда, че дефектът става ефект. Пътят на съдебната реформа няма да е лесен. С всяко по-решително действие атаките ще се засилват. Атаките обаче няма да ме спрат. Ножът наистина е опрял до кокала. За да направим съществени промени, трябва да има промени в Конституцията, каза още Христо Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини