Мъжките мишки ухажват женските с ултразвукови песни

Учени са открили, че мъжките мишки се опитват да привлекат вниманието на женските с ултразвукови песни, пише The Guardian. Изследването за пръв път разкрива, че мишите песни се различават в зависимост от социалния контекст и че мъжките произнасят звуците по определен начин, когато усетят присъствие на женска.

Откритието на екипа от Университета Дюк в Северна Каролина, САЩ, поставя мишките в елитните редици на животните, комуникиращи чрез звуци, където досега запазено място имаха само птиците, китовете и някои примати. Песента на мишките е с твърде високи честоти, за да бъде доловена от човешкото ухо, но когато се възпроизведе с по-ниски честоти, тя звучи като комбинация от птича песен и скърцане при търкане на чисто стъкло.

Научният екип е записал реакцията на мъжки екземляр при наличие на миризма на женска, както и в присъствието на женска мишка. Изследователите са установили, че мъжкият пее по-силно и песните му са по-сложни, когато усеща миризмата, но не вижда женската. За сравнение, песните са по-дълги и по-малко сложни, когато са директно насочени към потенциалната партньорка. Оказало се е също така, че женските мишки вероятно оценяват качествата на мъжките според сложността на песните им. Мишките може би използват звукови подписи и за да се разпознават, предполагат авторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука