Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Мобилно приложение за спешни случаи показва на спасителите къде се намираме

Диспечърските служби за реакция при спешни случаи се нуждаят от промяна. Те са създадени за повиквания от стационарни телефони, при които името и адреса на обаждащия се са свързани с линията, пише New Scientist, цитиран от Фокус.

Днес обаче около 70 процента от обажданията на номера за спешни случаи в САЩ, например, се извършват от мобилни телефони. Обаждането може да се проследи до най-близката клетъчна кула, но това изисква време и предоставя неточни данни за местоположението. Обаждането от мобилен телефон не дава на полицията почти никакъв ориентир, ако човекът насреща не може да говори, защото се страхува или е ранен, или пък не знае къде е.

“Хората разполагат с възможности да изпращат и получават данни, да заснемат изображения и видео, да изпращат съобщения”, казва Брайън Фонтес, изпълнителен директор на Националната асоциация за спешни номера в Александрия, щата Вирджиния. “Те очакват тези, с които комуникират да имат същите възможности”.

Базираната в Масачузетс компания RapidSOS е създала приложение, наречено One-Touch-911, което изпраща достатъчно информация на службите за реакция при спешни случаи. Всеки бутон в приложението задейства обаждане към намиращи се наблизо диспечъри, което обаче пристига заедно с данни за GPS местоположението и информация за медицинското състояние на потребителя, която е предварително въведена. Това е достатъчно за изпращане на полиция или спешна помощ, дори ако изпадналият в беда не е в състояние да говори. Потребителите имат възможност да настроят приложението да изпрати известие на и близки и приятели при задействане на спешно обаждане. При липса на мобилна мрежа, приложението търси алтернативни канали за връзка чрез Wi-Fi мрежи. Софтуерът би могъл да изпрати и снимки и видео, въпреки че в момента не всички диспечъри биха могли да ги получат.

RapidSOS стартира пилотна програма в северен Тексас през месец май и кампания в интернет за набиране на хора за тестовете. Компанията трябва да е сигурна, че приложението функционира добре с множеството софтуерни системи, използвани от диспечърите в САЩ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.