Ирак започна офанзива за превземане на бастион на ИДИЛ

Лидерите на двете Кореи се срещнаха отново

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите често не се замислят колко им струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет

Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Вежди Рашидов пред „Труд“: Светлин бе мотор, който движеше държавата ни напред

Австралия: Очакваме признание от Русия, че поемат отговорност за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Вандали поругаха изложбата „За буквите” в центъра на София

Варна показва съкровищата си

Как Тръмп тласка света в ръцете на Путин

Барние прикани Великобритания да приеме споразумение за върховенството на Съда на ЕС

Кметът на Монтана стана чирак-резбар

Румен Петков: Светлин Русев ще остане с написаното, изреченото, нарисуваното в душите и в сърцата ни, в България и в света

Пленкович: Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, благодаря на Борисов

Мобилно приложение за спешни случаи показва на спасителите къде се намираме

Диспечърските служби за реакция при спешни случаи се нуждаят от промяна. Те са създадени за повиквания от стационарни телефони, при които името и адреса на обаждащия се са свързани с линията, пише New Scientist, цитиран от Фокус.

Днес обаче около 70 процента от обажданията на номера за спешни случаи в САЩ, например, се извършват от мобилни телефони. Обаждането може да се проследи до най-близката клетъчна кула, но това изисква време и предоставя неточни данни за местоположението. Обаждането от мобилен телефон не дава на полицията почти никакъв ориентир, ако човекът насреща не може да говори, защото се страхува или е ранен, или пък не знае къде е.

“Хората разполагат с възможности да изпращат и получават данни, да заснемат изображения и видео, да изпращат съобщения”, казва Брайън Фонтес, изпълнителен директор на Националната асоциация за спешни номера в Александрия, щата Вирджиния. “Те очакват тези, с които комуникират да имат същите възможности”.

Базираната в Масачузетс компания RapidSOS е създала приложение, наречено One-Touch-911, което изпраща достатъчно информация на службите за реакция при спешни случаи. Всеки бутон в приложението задейства обаждане към намиращи се наблизо диспечъри, което обаче пристига заедно с данни за GPS местоположението и информация за медицинското състояние на потребителя, която е предварително въведена. Това е достатъчно за изпращане на полиция или спешна помощ, дори ако изпадналият в беда не е в състояние да говори. Потребителите имат възможност да настроят приложението да изпрати известие на и близки и приятели при задействане на спешно обаждане. При липса на мобилна мрежа, приложението търси алтернативни канали за връзка чрез Wi-Fi мрежи. Софтуерът би могъл да изпрати и снимки и видео, въпреки че в момента не всички диспечъри биха могли да ги получат.

RapidSOS стартира пилотна програма в северен Тексас през месец май и кампания в интернет за набиране на хора за тестовете. Компанията трябва да е сигурна, че приложението функционира добре с множеството софтуерни системи, използвани от диспечърите в САЩ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.