3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Няма как да защитим интересите на ЕС на Балканите, ако не защитим добрите отношения между Турция и Русия (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

Археолози откриха древен некропол в Египет

В Южна Корея пристигна севернокорейска делегация на високо равнище

Мексиканският президент отлага визитата си в САЩ заради напрегнат телефонен разговор с Тръмп

Макрон и Меркел ще разговарят с Путин за прекратяването на огъня в Сирия

Кунева: Ще има изцяло нов закон за единния орган за борба с корупцията

Ще има изцяло нов закон за единния орган за борба с корупцията. Това каза на кръгла маса в Министерски съвет вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, която заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов представи Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г., предаде репортер на Агенция “Фокус”.

“Единният орган ще обединява функциите на няколко органа (КПУКИ, БОРКОР, звена в СП). Системата трябва да се направи така, че всеки, който не си върши работата, трябва да го изхвърли, а който си я върши да го награди и поощри. Искаме да има добре подготвени хора. С министър Иванов сме се заели да намерим обучители и средства. Инспекторатите са изключително важен елемент. Всеки, който кандидатства за работа в единния орган, трябва да знае, че проверките ще бъдат част от ежедневието. Искаме да имаме санкции, които са съобразени с облагата, временно отстраняване от длъжност”, обясни Кунева. Тя посочи, че целта е новият закон да бъде приет от МС до края на този месец и новият орган да започне да работи най-късно от 1 януари 2016 година. “Ние не вървим към дублиране на органи, а към тяхното събиране. Знаем, че има интерес за това как ще се гарантира независимостта на този орган. Когато можеш да посочиш кой е отговорен, е добре. Трябва да се проведат вътрешни дискусии. Назначаването ще се осъществява с публична процедура”, допълни Кунева. Тя уточни, че публичното изслушване ще бъде абсолютно задължително. “Ще реформираме декларациите за имущество и конфликт на интереси. Ще се дадат по-големи правомощия на КОНПИ за обследване на необяснимо богатство. Ще се въведат системи за проверка на интеграцията и методологии за оценка на риска и ясна отговорност на ръководителя за прилагането им”, каза още Меглена Кунева.

Стратегията за борба с корупцията може да успее тогава, когато има закони, които я правят активна и когато те се прилагат неотклонно. Това каза на кръгла маса в Министерски съвет вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, която заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов представи Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г., каза още Кунева.

“Имахме през февруари 100 дни от правителството, аз ви събрах и направих отчет. Ако искате мога на всеки 100 дни да ви събирам. Стратегията, която приехме е много голяма част от усилията ми. Смятам, че самото приложение на стратегията, внасянето на законите в срок, ще бъдат основно мои задачи. До края на този месец ще внесем законите за този единен орган. Стратегията все още се обсъжда. Нямам търпение да започнем работата по законопроектите и да започне тя да се отчита и прилага”, обясни Кунева. Тя уточни, че перфекционизмът понякога е враг на доброто.

“Ако редовно отчитаме този проект, то от стратегията ще има полза. Динамиката ще дойде от законите и прилагането им. В приложението е ключът. Стратегията може да успее тогава, когато има закони, които я правят активна и когато тези закони се прилагат неотклонно. Има 6 приоритета и 33 мерки. Отговарям за това законите да бъдат адекватни и да чуе критиките, ако има такива”, каза още Меглена Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.