Мюсюлманите стават колкото християните до 2050 г.

Ново демографско изследване разкрива, че до 2050 година е възможно мюсюлманите да достигнат, и дори да надминат, християните в световен план. Тази статистика е направена от непартийната организация Pew Research Center, която прави демографски, социални и религиозни изследвания, съобщи bTV.

Според сайта на организацията хората, изповядващи ислям, ще се увеличат неимоверно през следващите години, като ще достигнат своя пик през 2050 година. Тогава ислямът ще се превърне във втората най-широко изповядвана религия в света. Броят на християните в Европа спада, като учени очакват да се понижи с около 100 милиона души и общият им брой да достигне 454 милиона.

Хората, изповядващи християнство, ще останат най-голямата група в държави като Франция, Великобритания и Австралия. В същото време нарастващият брой мюсюлмани ще достигне почти същите демографски стойности в най-развитите европейски държави, като ще направи скок от 5,9% на 10% от общото население.

По това време ще се наблюдава и увеличение на останалите световни религии, както и на нерелигиозните общества. Глобалното будистко население ще наброява същите размери както през 2010 година (8% от световното население), а Индия ще остане с мнозинство, изповядващо хинду религията.

Според Конрад Хакет, главен демограф на изследването, единственият водещ фактор за това изменение е високата раждаемост сред народи, изповядващи ислям. Според статистиките в мюсюлманските общества се раждат средно по 3,1 деца на една жена, а християните са втори – с 2,7 деца на една жена.

До 2050 година мюсюлманите ще съставят до 30% от световното население с 2,8 милиарда поклонници, а християните ще бъдат само с процент повече – 31% с 2,9 милиарда поклонници. Исторически, това се е случвало само веднъж между 1000 и 1600 година, когато ислямът се е разпространявал по-бързо и мюсюлманските държави са просперирали, а населението на Европа е било опустошено от зарази.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят