На 19 юли 2018 да почерпят

Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Мистериозна болест покоси 12-годишен сирак месеци преди осиновяване в САЩ

12-годишен сирак, който е трябвало да бъде осиновен в САЩ, издъхна в болницата в Търговище в петък сутринта, вероятно от тежка инфекция.

Момчето било докарано там в сряда, след като започнало да повръща и припаднало на улицата на връщане от училище. То се свлякло на метри от Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в Попово, където живеело.

„Гражданин го видял и го докара при нас. Веднага го закарах в „Спешна помощ“ в Попово, а от там го транспортирахме до Търговище. Приеха го в „Инфекциозно отделение“ с повръщане и разстройство, но вечерта в четвъртък е вдигнало висока температура и е преместено в отделението за реанимация, където е починало към 5 часа в петък“, разказа директорът на ЦНСТ Хасан Хасан. Той беше категоричен, че детето не е боледувало преди да се стигне до фаталния край.

„Говорих с учителите му, които казаха, че е било добре. В училище се гонели и играели, не е имало никакви симптоми и оплаквания, че нещо го боли или му е лошо. В недоумение сме какво се е случило с толкова здраво дете“, допълни той.

Неофициално се заговори, че работната диагноза била менингоенцефалит, но тя била отхвърлена при аутопсията. Какво точно е установилаq от болницата отказаха да съобщят. „Ще изчакаме хистологията и аутопсионния протокол. Резултати ще има вероятно в средата на следващата седмица“, каза шефът на болницата д-р Иван Светулков.

Според директора на здравната инспекция д-р Венка Стоянова предварителните данни показвали, че детето е покосено от „генерализирана вирусна инфекция“. Тя е засегнала гърлото, хранопровода, стомаха. Имало тежко възпаление на лигавицата на червата. Стигнало се е до токсикоза и всичко е протекло скоротечно.

Починалото момче било отглеждано в институции от малко. В социалното заведение в Попово не било посещавано от никого от роднините си. Било в регистъра за международно осиновяване и преди време започнали първите срещи с новите му родителите от САЩ. Те му донесли и лаптоп. Момченцето нямало търпение да замине зад океана, което трябвало да стане до 5-6 месеца.

От общината в Попово, която отговаря за ЦНСТ, са алармирали всички социални и здравни институции и са започнали проверка. „Няма пропуски в отглеждането на децата. Персоналът е на високо ниво, много отговорен и подготвен. Шокирани сме от станалото“, каза кметът д-р Людмил Веселинов.

Директорът на центровете Хасан пък заяви, че ще поиска по случая да работи и съдебен лекар и да се направи пълна проверка.

Здравната инспекция също е започнала проверка и са набелязани серия от превантивни действия в ЦНСТ. Всички 22 деца в тях са под наблюдение от медицински лица. Взети са им носогърлени секрети. В двата центъра са настанени деца от 4 до 21 год. Те посещават учебни заведения в града и се включват във всички мероприятия в общината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.