Мистериозна болест покоси 12-годишен сирак месеци преди осиновяване в САЩ

12-годишен сирак, който е трябвало да бъде осиновен в САЩ, издъхна в болницата в Търговище в петък сутринта, вероятно от тежка инфекция.

Момчето било докарано там в сряда, след като започнало да повръща и припаднало на улицата на връщане от училище. То се свлякло на метри от Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в Попово, където живеело.

"Гражданин го видял и го докара при нас. Веднага го закарах в "Спешна помощ" в Попово, а от там го транспортирахме до Търговище. Приеха го в "Инфекциозно отделение" с повръщане и разстройство, но вечерта в четвъртък е вдигнало висока температура и е преместено в отделението за реанимация, където е починало към 5 часа в петък", разказа директорът на ЦНСТ Хасан Хасан. Той беше категоричен, че детето не е боледувало преди да се стигне до фаталния край.

"Говорих с учителите му, които казаха, че е било добре. В училище се гонели и играели, не е имало никакви симптоми и оплаквания, че нещо го боли или му е лошо. В недоумение сме какво се е случило с толкова здраво дете", допълни той.

Неофициално се заговори, че работната диагноза била менингоенцефалит, но тя била отхвърлена при аутопсията. Какво точно е установилаq от болницата отказаха да съобщят. "Ще изчакаме хистологията и аутопсионния протокол. Резултати ще има вероятно в средата на следващата седмица", каза шефът на болницата д-р Иван Светулков.

Според директора на здравната инспекция д-р Венка Стоянова предварителните данни показвали, че детето е покосено от "генерализирана вирусна инфекция". Тя е засегнала гърлото, хранопровода, стомаха. Имало тежко възпаление на лигавицата на червата. Стигнало се е до токсикоза и всичко е протекло скоротечно.

Починалото момче било отглеждано в институции от малко. В социалното заведение в Попово не било посещавано от никого от роднините си. Било в регистъра за международно осиновяване и преди време започнали първите срещи с новите му родителите от САЩ. Те му донесли и лаптоп. Момченцето нямало търпение да замине зад океана, което трябвало да стане до 5-6 месеца.

От общината в Попово, която отговаря за ЦНСТ, са алармирали всички социални и здравни институции и са започнали проверка. "Няма пропуски в отглеждането на децата. Персоналът е на високо ниво, много отговорен и подготвен. Шокирани сме от станалото", каза кметът д-р Людмил Веселинов.

Директорът на центровете Хасан пък заяви, че ще поиска по случая да работи и съдебен лекар и да се направи пълна проверка.

Здравната инспекция също е започнала проверка и са набелязани серия от превантивни действия в ЦНСТ. Всички 22 деца в тях са под наблюдение от медицински лица. Взети са им носогърлени секрети. В двата центъра са настанени деца от 4 до 21 год. Те посещават учебни заведения в града и се включват във всички мероприятия в общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини