Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Изтребители и военни командоси със зрелищна демонстрация в Граф Игнатиево (СНИМКИ)

Повреден колектор замърсява река Екренска

Скандални твърдения за “български злодейства” в сръбска обява за ученически литературен конкурс

Премиерът Борисов ще участва в лидерска среща по Процеса „Бърдо-Бриони“

Мистериозна болест покоси 12-годишен сирак месеци преди осиновяване в САЩ

12-годишен сирак, който е трябвало да бъде осиновен в САЩ, издъхна в болницата в Търговище в петък сутринта, вероятно от тежка инфекция.

Момчето било докарано там в сряда, след като започнало да повръща и припаднало на улицата на връщане от училище. То се свлякло на метри от Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в Попово, където живеело.

“Гражданин го видял и го докара при нас. Веднага го закарах в “Спешна помощ” в Попово, а от там го транспортирахме до Търговище. Приеха го в “Инфекциозно отделение” с повръщане и разстройство, но вечерта в четвъртък е вдигнало висока температура и е преместено в отделението за реанимация, където е починало към 5 часа в петък”, разказа директорът на ЦНСТ Хасан Хасан. Той беше категоричен, че детето не е боледувало преди да се стигне до фаталния край.

“Говорих с учителите му, които казаха, че е било добре. В училище се гонели и играели, не е имало никакви симптоми и оплаквания, че нещо го боли или му е лошо. В недоумение сме какво се е случило с толкова здраво дете”, допълни той.

Неофициално се заговори, че работната диагноза била менингоенцефалит, но тя била отхвърлена при аутопсията. Какво точно е установилаq от болницата отказаха да съобщят. “Ще изчакаме хистологията и аутопсионния протокол. Резултати ще има вероятно в средата на следващата седмица”, каза шефът на болницата д-р Иван Светулков.

Според директора на здравната инспекция д-р Венка Стоянова предварителните данни показвали, че детето е покосено от “генерализирана вирусна инфекция”. Тя е засегнала гърлото, хранопровода, стомаха. Имало тежко възпаление на лигавицата на червата. Стигнало се е до токсикоза и всичко е протекло скоротечно.

Починалото момче било отглеждано в институции от малко. В социалното заведение в Попово не било посещавано от никого от роднините си. Било в регистъра за международно осиновяване и преди време започнали първите срещи с новите му родителите от САЩ. Те му донесли и лаптоп. Момченцето нямало търпение да замине зад океана, което трябвало да стане до 5-6 месеца.

От общината в Попово, която отговаря за ЦНСТ, са алармирали всички социални и здравни институции и са започнали проверка. “Няма пропуски в отглеждането на децата. Персоналът е на високо ниво, много отговорен и подготвен. Шокирани сме от станалото”, каза кметът д-р Людмил Веселинов.

Директорът на центровете Хасан пък заяви, че ще поиска по случая да работи и съдебен лекар и да се направи пълна проверка.

Здравната инспекция също е започнала проверка и са набелязани серия от превантивни действия в ЦНСТ. Всички 22 деца в тях са под наблюдение от медицински лица. Взети са им носогърлени секрети. В двата центъра са настанени деца от 4 до 21 год. Те посещават учебни заведения в града и се включват във всички мероприятия в общината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.