Москов: До 2020 г. ще сведем заболеваемостта от основните болести у нас до средноевропейската

Целта на правителството е да изведе основните групи заболявания, които водят до 95 % от смъртността и инвалидизирането на българите и лошото качество на здравни грижи в сравнение със средноевропейските граждани. Това заяви днес във Варна по време на откриването на нов онкологичен и лъчетерапевтичен център министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от Фокус.

„Обединяваме онези групи заболявания, между които са майчиното и детското здравеопазване, онкологията, сърдечно-съдовите заболявания и други, които са масовите заболявания за българите в момента. Тези заболявания ги обединяваме в основния пакет на Здравната каса. Ще се опитаме да прекратим възможността за възникване на основните и масови страдания, които причиняват здравно-демографските проблеми на България от много години, които водят до ужасяваща смъртност, чакани и нужда от доплащане”, посочи Петър Москов. Той допълни още, че се надява до 2020 година продължителността на живота във всяка една от възрастовите групи и заболеваемостта да тези основни заболявания да бъде сведена до средноевропейската.

„Целта е ниската заболеваемост, а средството е групирането на основните заболявания в основен пакет на касата”, каза още министър Москов. Той допълни, че който не успее да си плати здравните осигуровки до края на година ще трябва да плаща много повече назад. В тази система трябва да има справедливост”, уточни Петър Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.