Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Идва край на тъжните кервани от онкоболни към Турция

Скорошен край на тъжните кервани от онкоболни българи, търсещи модерна терапия в Турция, обещаха днес от Варна премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Петър Москов. Заедно с министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев те откриха онкологичния и лъчетерапевтичен център в университетската МБАЛ “Св. Марина”, изграден и оборудван с 18 млн. лв. по ОП “Регионално развитие” и 1,2 млн. лв. пари на болницата.

Там са монтирани първите в региона два линейни ускорителя за лъчелечение от последно поколение, а до края на година ще заработи и трети – за радиохирургия, с какъвто до момента България не разполага. В същия срок подобна техника ще бъде доставена в онкоцентровете в Пловдив и София. Заради липсата й досега годишно 6000 болни българи не получаваха нужната им лъчетерапия. Мнозина чакаха с месеци ред за лечение у нас, а други плащаха прескъпо за процедури в чужбина.

“Спомняте как изглеждаше навремето тази болница отвън. Беше порутена, като влязат хората, повече се разболяваха, отколкото да им мине. А сега има нещо добре направено и като го видят пациентите, веднага им минава”, шеговито коментира Бойко Борисов, след като разгледа ускорителите. На два пъти благодарности за добре свършената работа отправи към болничното ръководство здравният министър д-р Петър Москов. Пред “Труд” той уточни, че успехът на проекта няма общо с намерението му да направи промени в борда на директорите на “Св. Марина” заради затварянето на солидни авоари на болницата в КТБ. “В момента тече процедура по назначаването на прокурист и след нея ще има конкурс за изпълнителен директор”, поясни Москов.

Премиерът отказа да му партрира при рязането на лентата на онкоцентъра, защото ножичката била тясна за пръстите му. Замени го спортният министър Красен Кралев, който припомни, че е завършил медицина в родната си Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете